Nyíregyháza hírei

2014.04.25. 16:14

Görög katolikus templomot szentelnek fel Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2014. április 25., péntek (MTI) - Görög katolikus templomot szentelnek fel szombaton Nyíregyházán, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely örökösföldi lakónegyedében, a liturgiát Kocsis Fülöp megyés püspök vezeti.

Nyíregyháza, 2014. április 25., péntek (MTI) - Görög katolikus templomot szentelnek fel szombaton Nyíregyházán, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely örökösföldi lakónegyedében, a liturgiát Kocsis Fülöp megyés püspök vezeti.

Szabó Tamás parókus az MTI-nek elmondta, az örökösföldi templom alapkövét II. János Pál pápa 2011. április 30-án tartott boldoggá avatásával egy időben helyezték el és a szentelés most egybeesik az egykori egyházfő szentté avatásának időpontjával.

II. János Pál pápa tiszteletére, aki 1978. október 16-tól 2005. április 2-án bekövetkezett haláláig volt a katolikus egyház vezetője, az új templom oltárában szent ereklyét helyeztek el, amelyet a Vatikán Hittani Kongregációjától kapott a nyíregyháza-örökösföldi görög katolikus egyházközség. A szelencébe zárt ereklyét Kocsis Fülöp püspök hozta el Rómából és helyezte el a péntek esti körmenet és vecsernye után az imaházban.

II. János Pál pápa személyesen is kötődött Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez, hiszen 23 évvel ezelőtti, magyarországi látogatása alkalmával, 1991. augusztus 18-án szentmisét mutatott be a görög katolikusok máriapócsi nemzeti kegyhelyén, majd felkereste a Hajdúdorogi Egyházmegye nyíregyházi püspöki hivatalát, ahol Keresztes Szilárd akkori megyés püspök látta vendégül.

Szabó Tamás tájékoztatást adott arról is, hogy a szombati templomszentelés után, vasárnap az imaház kertjében elültetik II. János Pál pápa emlékfáját, amelyet lengyelországi szülőfalujából, a Krakkó melletti Wadowicéből hoztak.

A parókus hozzátette, hogy az imaház körül, az egykori pápa tölgyfája mellett egy "szent kertet" szeretnének kialakítani, a szentekkel kapcsolatos fákat ültetik majd oda. Továbbá létesítenek egy "élet kertjét" is, ahol a gyermekeiket megkeresztelő szülőknek ajánlják fel, hogy fát ültethetnek utódaik tiszteletére.

A 300 személyes nyíregyháza-örökösföldi görög katolikus templom Kulcsár Attila nyíregyházi építész tervei alapján épült, a bizánci liturgikus előírásoknak megfelelően. A 140 millió forint építési költség kétharmada állami és egyházmegyei támogatás volt, míg egyharmada a hívek adománya.

A 12 ezer lakosú lakónegyedben az 1990-es évektől tartanak görög katolikus szertartásokat, a belvárosi templomból kijáró papok előbb az orvosi rendelőben, majd a közösségi házban tartották a liturgiákat. A településrésznek 2004-tól lett saját szervezőlelkésze, 2009-től pedig, amikor egyházközsége megalakult, parókusa. A felekezetnek ma már mintegy 600 tagja van a lakónegyedben élők közül.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!