Nyíregyháza hírei

2014.04.03. 09:07

Gyanús jelek, nyugtalan nyugdíjasok

Nyíregyháza - A rendőrség sem tudja, kik és mire alkalmazzák a jelzéseket.

Nyíregyháza - A rendőrség sem tudja, kik és mire alkalmazzák a jelzéseket.Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sem kivétel: nem sokkal, de itt is nőtt a lakásbetörések, betöréses lopások száma. A 2010-es kiugróan magas elkövetési arány ugyan csökkent a következő évben, azonban azóta is fokozatosan növekszik: míg 2011-ben 405, addig tavalyelőtt 445, tavaly pedig 460 esetet regisztráltak, ugyanakkor a nyomozások eredményessége emelkedett – derül ki a Nyíregyházi Rendőrkapitányság idei beszámolójából.

Észrevehetetlen jelzések

Különböző jelekről készített rajzok járnak kézről kézre a nyugdíjasok körében mostanában. A híresztelések szerint a nonfiguratív alkotások azt jelzik, melyik lakás törhető fel könnyen, hol laknak egyedül.

– Ezeket a jeleket az egyik bulvárlapban láttuk. Az újság szerint a betörők így jelölik meg a lakásokat. Hogy igaz vagy sem, azt nem tudom, de biztos, hogy jobb óvatosnak lenni – mondta el érdeklődésünkre Tóth Istvánné, aki egy négyemeletes társasház földszintjén lakik.

– Állítólag nagyon aprók a jelzések, nem könnyű észrevenni azokat. Nem tagadom, aggódunk, hiszen annyi mindent hallani. Különösen azok a nyugdíjasok félnek, akik egyedül élnek. Sajnos, már én is közéjük tartozom, az uram néhány éve meghalt.

Szóljanak a hatóságnak!

– A gyermekeim nevetnek rajtam, hogy én vagyok a házmester, ugyanis minden idegent megállítok, aki bejön a lépcsőházba. Megkérdezem, kit keres, miben segíthetek. A kaputelefonon keresztül csak az ismerőst engedem be, idegennek soha nem nyitom ki a lépcsőházi bejárati ajtót. Az ajtómon két zár és egy kereszt­pánt is van, remélem, ezek megvédenek engem, s azt a kevéske értéket, ami található egy nyugdíjas lakásában. Lapunk megkereste a Nyíregyházi Rendőrkapitányságot az „ajtójelölős” ügyben. Fedor Rita rendőrszázados, sajtóreferens szerint az idén és tavaly is kaptak bejelentéseket.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!