Nyíregyháza hírei

2014.04.11. 12:00

Hiánypótló spárgahibrid

Nyíregyháza - A nyíregyházi humuszos homokterületek kiválóan alkalmasak a spárga termesztésére.

Nyíregyháza - A nyíregyházi humuszos homokterületek kiválóan alkalmasak a spárga termesztésére. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Nyíregyházi Kutatóintézete jelentős szerepet tölt be a hazai, illetve a nemzetközi növénytermesztési kutatásokban.

Az intézet nemesítési tevékenységét több mint ötven államilag elismert fajta fémjelzi, hatvannégy növényfajta fenntartó nemesítését végzik. A kutatóintézet fontos nemzetközi szerepet játszik a homoktalajok hasznosításának kutatásában, a talajtermékenység megőrzésében. Westsik Vilmos által 1929-ben beállított homoki vetésforgó tartamkísérlet Európa második legrégebbi szántóföldi kísérlete.

– A nyíregyházi humuszos homokterületek kiválóan alkalmasak a spárga termesztésére, ez újabb növénytermesztési, kertészeti és élelmiszer-tudományi kutatások, projektek megvalósítását teszi lehetővé, amely jól illeszkedik az egyetem kutatási stratégiájába – mondta Nagy János professzor, a Debreceni Egyetem agrártudományokért felelős rektorhelyettese.

A spárga évelő növény, telepítését követően akár húsz évig képes hajtásokat hozni, intenzív termesztés esetén a szedési idő nyolc-tíz évre lecsökken. A növény nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, szaponint, vasat, rezet, foszfort, cinket, mangánt, magnéziumot, szelént, valamint számos vitamint (B1, B2, B6, B9, C, E) és még számos más az emberi szervezet számára fontos anyagokat és vegyületeket. Véralvadás-gátló tulajdonsága mellett a vízhajtó hatása is ismeretes.

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban vagy a Kelet.hu-n.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!