Nyíregyháza hírei

2014.04.11. 16:54

Különös szigorral őrizték a varjúlaposi tábort

Nyírtelek, Varjúlapos -  Varjúlapos egykoron a Dessewffy grófok majorságaként volt közismert, aztán a II. világháborút megelőző években, 1938 végén, 1939-ben a gyűjtőtáborai révén írta be nevét a történelembe.

Nyírtelek, Varjúlapos -  Varjúlapos egykoron a Dessewffy grófok majorságaként volt közismert, aztán a II. világháborút megelőző években, 1938 végén, 1939-ben a gyűjtőtáborai révén írta be nevét a történelembe. Először az erdélyi menekülők, majd a SZICS gárdisták, aztán pedig a lengyel menekültek lesznek a lakói. Kisebb szünet után a táborok története 1944-ben folytatódik, a zsidók összegyűjtésével.

A gettók kialakításával egy időben, 1944. április 16-án Varjúlaposra szállították azokat a férfiakat néhány családdal együtt, akiket a csendőrség politikai okokból megbízhatatlanként tartott nyilván. A tábort az SS és a csendőrség ezért különös szigorral őrizte, külön csendőrnyomozó és SD nyomozó egység is működött itt. A körülmények a náci koncentrációs táborokhoz hasonlítottak.

A varjúlaposi gyűjtőtábor története 1944. május 2-án véget ért, a foglyokat elszállították Nyírjestanyára. Csak a halottak maradtak a tanyaközpont kis temetőjében. Azok az emberek, akik a verések, a kínzások következtében az életüket vesztették, vagy nem bírták tovább a szenvedést, s öngyilkosok lettek. Földi maradványukat 1946. június 26-án exhumálták, s Nyíregyháza izraelita temetőjében helyezték örök nyugalomra.

A holokauszt 70. évfordulójára emlékezve az áldozatok előtt tiszteleg Nyírtelek önkormányzata április 13-án, vasárnap 13 órakor. A 2009-ben állított emlékmű megkoszorúzása után a rendezvény résztvevői megtekinthetik a levéltárat, majd megismerkedhetnek a Varjúlaposról most megjelent kiadvánnyal. A múltra emlékező vendégeket várja még holokauszt kiállítás és konferencia is Varjúlaposról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!