Nyíregyháza hírei

2014.04.15. 08:16

Latba vetett párlatunk

A házi pálinkafőzés engedélyezéséről szóló törvény alapján legálisan folytatható ez a tevékenység Magyarországon, ahol mindig is nagy hagyománya volt ennek az „Itt a finánc, hol a pálesz?” típusú, korábban tiltott – ám annál izgibb – össznépi játéknak - Galambos Béla jegyzete.

A házi pálinkafőzés engedélyezéséről szóló törvény alapján legálisan folytatható ez a tevékenység Magyarországon, ahol mindig is nagy hagyománya volt ennek az „Itt a finánc, hol a pálesz?” típusú, korábban tiltott – ám annál izgibb – össznépi játéknak - Galambos Béla jegyzete. Negyedik éve, hogy nem kell az otthon főzött – legfeljebb 50 liter 86 fokos mennyiségű – házipárlatért jövedéki adót fizetni. Az ezt lehetővé tevő törvény azt is egyértelműen kimondja, hogy háztartásonként érvényes ez a „legfeljebb” mennyiség. Az adómentesen előállított pálinka pedig kizárólag személyes fogyasztásra szolgál a háztartásokban, legkevésbé sem a kocsmák számlás eredetű pálinkásüvegeinek folyamatos utántöltésére.

Ami az otthon főzött házipálinka jövedéki adóját illeti, az adómentes mennyiség feletti pálesz litereként számolt összege sem egy horror ár. A jogszabályi rendelkezés az otthoni berendezés maximális méretéről kimondja: legfeljebb 100 literes pálinkafőző üst használható. Ekkora üsttartalomig nem kell engedélyeztetni az otthoni pálinkafőzőt, melyet kereskedelmi forgalomban, számlával igazoltan vásároltunk. Házilag készített főzőberendezésre a megépítés előtt engedélyt kell kérni!

Ez tehát a törvény, a tiszta beszéd. Csakhogy minálunk ilyenkor automatikusan megindul a kiskapu keresés. A jogalkotó hiába vigyázott, hogy ne hagyjon egyet sem, az érintettek közül mindig volt/van/lesz, aki ha nem talál, hát vág egyet magának a korlátokon. Szerintem őket kell mindenképpen fülön csípni – ha marad az adómentesség, ha nem!

- Galambos Béla -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!