Nyíregyháza hírei

2014.04.30. 10:26

Meglestük a Nyíregyházi Állatpark legifjabb tagját

Nyíregyháza - Meglestük a Nyíregyházi Állatpark legifjabb tagját, a nemrég született kudut.

Nyíregyháza - Meglestük a Nyíregyházi Állatpark legifjabb tagját, a nemrég született kudut.

A hazánkban csak a Nyíregyházi Állatparkban látható különleges antilopfaj legifjabb tagja egy hete született. A nagy kudu (Tragelaphus strepsiceros) a második legnagyobb antilopfaj, az ivarérett bika súlya 250-300 kilogrammos is lehet, marmagassága pedig 150 cm.

Az afrikai antilopok között a legszebb szarvúnak tartják, mivel a bikák egy méter hosszú dugóhúzószerűen csavarodó szarvat viselnek. Ez okozta a vesztüket is, mert trófeájuk igen kívánatos a vadászok körében. A természetben állandó összetételű családi csoportokban élnek, mely élén egy idős bika áll. Többnyire bokrokról és fákról legelt levelekkel és ágakkal táplálkoznak, füvet alig fogyasztanak.

A négy és fél éves anya állat 7 hónapnyi vemhesség után hozta világra borját, mely jelenleg 15 kg-os. A kis bika kb. 6 hónapos koráig fog szopni, s szarvai 6-7 éves korára fognak teljesen kifejlődni.

A "kudu" név, amelyen ezt az állatot világszerte ismerik, a khoikhoi nyelvből származik, és ennek a fajnak a nevét jelenti. Ezt a nevet használták később a fehér felfedezők a hasonló kinézetű kis kudura is, és hogy elkülönítsék a két fajt egymástól, a nagyobb méretű állat lett a nagy kudu.

A Nyíregyházi Állatpark 4 fős kudu csapata a Tarzan ösvénye kifutórendszerben él számos más patás ritkasággal, mint az országban szintén csak itt látható grevy zebrákkal, fekete lóanilopokkal vagy nyársas antilopokkal.

- Nyíregyházi Állatpark -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!