2014.04.14. 19:46
Megvédeni a főzés szabadságát
Nyíregyháza - „A pálinka, mint hungarikum a nemzeti sajátosság kifejezője.”
Nyíregyháza - „A pálinka, mint hungarikum a nemzeti sajátosság kifejezője.”
Nem összeegyeztethető az uniós joggal az a hazai szabályozás, hogy évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni, főzetni – mondta ki ítéletében az Európai Unió bírósága. Mivel megyénket akár a pálinka hazájának is nevezhetnénk - hiszen több eredet védett pálinkafajtát is ad Szabolcs-Szatmár-Bereg -, ezért az itt élőket is érinti az uniós döntés.
Dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagja így vélekedik a brüsszeli ítéletről.
- Az Európai Unió bírósága szerint túl nagy a kedvezmény Magyarországon a gyümölcspárlatok előállítására – kezdi dr. Cservenyák László, majd hozzáteszi: a párlat megnevezés nem véletlen, mivel párlatnak, és nem pálinkának nevezzük a bérfőzésben, illetve a házilag, saját gyümölcsből előállított szeszes italt.
– Az ország ezen pálinka nagyhatalomnak számító megyéjében nem árt ha tudjuk: pálinkának a kereskedelmi főzdében előállított és a teljes szeszadó megfizetése mellett forgalomba hozott szeszes italt nevezzük – tisztázott néhány az alapvetést dr. Cserevenyák László. – Nézetem szerint a pálinka, mint hungarikum ebben a formában a nemzeti sajátosság kifejezője, s mit ilyen kivételt kell képezzen majd egy következő elbírálás során. A házifőzés megítélése kettős: adómentesség szempontjából kiváló, de a jó minőségű párlat előállítása szakértelmet kíván, ezért rendkívül fontosnak tartjuk a már általunk évekkel ezelőtt elkezdett gyümölcspálinka gyártó képzést.
További részletek a www.kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország április 15-ei számában.