Nyíregyháza hírei

2014.04.24. 10:59

Minden ok a közmunkához vezet

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Legyen a munkanélküliek aránya magas vagy alacsony, a kulcsszó: közmunka.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Legyen a munkanélküliek aránya magas vagy alacsony, a kulcsszó: közmunka.

A www.munka.hu oldal minden hónapban közli a nyilvántartott álláskeresők számát megyékre, sőt, településekre lebontva. Érdekes adatokra bukkantunk a legfrissebb, a március 20-ai állapotot tükröző lista böngészésekor, hiszen kiderült, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében óriásiak az eltérések még az egymás mellett fekvő települések esetében is – Kishódoson a munkaképes korúak 32 százaléka keres állást, míg a szomszédos Nagyhódoson ez az arány csupán négy százalék.

Az érintett polgármesterekkel beszélgetve megtudtuk, hogy az ok, legyen szó alacsony vagy éppen magas arányról, minden esetben a közfoglalkoztatás.

Tisztaberek polgármestere, Kónya Géza meglepődött azon, hogy a településen harminc százalékos az arány: szerinte ez a meglepően alacsony szám a közmunka-programnak köszönhető. De ugyanígy a közmunkát említi okként Kelemen Róbert, Cégénydányád polgármestere is. A településen az adatok szerint csupán tizenketten keresnek jelenleg állást, most készült el a saját csomagolóüzemük, a program pedig a településnek eddig összesen negyven millió forint hasznot termelt.

Tisztabereken a munkaképes lakosság fele végez közmunkát, ami az aktívan dolgozók 10–12 százalékát teszi ki. Távol vagyunk a megyeszékhelytől, ide már nem szívesen jönnek el a beruházók, így helyben kell megoldanunk a problémát. Van két tehenészeti telepünk, de ott nem tudunk mindenkit alkalmazni. Nem titok, hogy magas a roma lakosság aránya, közülük sokan az általános iskolát sem fejezték be. Pozitívum, hogy egyre többen termesztenek uborkát. A téesz biztosítja a hozzávalókat, a földmunka költségeit a fizetésekből vagy segélyekből fogjuk le, hogy ne kiadással kezdjék a tavaszt. Ezeket a családokat arra kértem, mondják el a többieknek, mennyi pénzt keresnek, hátha kedvet kap a munkához az a réteg is, amelyik eddig nem akart dolgozni – ecsetelte Kónya Géza.

– A közfoglalkoztatottak nagy részének a szerződése a múlt hónap végén járt le, de április 30-áig feltöltöttük az üres helyeket, így a 220 segélyezettből 134 dolgozik – ezzel visszaálltunk a közel harmincról egy 10 százalék körüli arányra – korrigálta az adatokat Tajthy Péter paszabi polgármester, s hozzátette: persze az aktív korúak között még így is van állástalan. – A legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat, valamint az óvoda, háziorvosi rendelő és tájház, az iskolában is sokan dolgoznak, bár az állami fenntartású. A szomszédos Ibrányban több száz új munkahelyet hoztak létre a betelepülő cégek, melyek innen is felszívják a munkaerő egy részét – mondta.

Akiket noszogatni kell

A 260 lakosú Tiszacsécsén 64 embernek biztosít megélhetést a közmunka-program, az adatok szerint itt él a legkevesebb (2 fő) regisztrált munkanélküli. – Saját kecskénk, disznónk, veteményesünk és fóliasátrunk van. Ezeket mind a közmunka-program révén hasznosítjuk – közölte Szabó Károly polgármester, aki hozzátette, hogy a fiatalok egy része ódzkodik a közmunkától. – Vannak, akiket noszogatni kell, na de mondjon egy olyan települést, ahol ez nincs így! A közmunkások kilencven százaléka örül, hogy nem a 22 500 forintos segélyt viheti haza. Nálunk nincs magyar-cigány megkülönböztetés, csak olyan, hogy ki akar és ki nem dolgozni – mondta Szabó Károly, aki hozzátette: „rendes” állása kevés embernek van.

KM-CsA, TG

További részletek a kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország április 24-ei számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!