Nyíregyháza hírei

2014.04.10. 19:16

Negyedszázados bejegyzését ünnepli a Kölcsey Társaság

Nyíregyháza, 2014. április 10., csütörtök (MTI) - Hivatalos bejegyzésének 25. évfordulója alkalmából szombaton és vasárnap nagyszabású ünnepséget rendez a Kölcsey Társaság.

Nyíregyháza, 2014. április 10., csütörtök (MTI) - Hivatalos bejegyzésének 25. évfordulója alkalmából szombaton és vasárnap nagyszabású ünnepséget rendez a Kölcsey Társaság.

A Szatmárcsekén és Fehérgyarmaton megtartandó ünnepi program részeként bemutatnak egy szatmári és egy partiumi kortárs költészeti antológiát, egy, a Himnuszról készült triptichont, illetve levetítenek egy Kölcsey és Szatmár megye kapcsolatát bemutató filmet is - közölte a társaság elnöksége csütörtökön az MTI-vel.

A Kölcsey Társaság Fehérgyarmat központtal bejegyzett közhasznú kulturális szervezet, amely az elsők között jött létre a magyarországi civil szervezetek sorában. A társaság célja Kölcsey Ferenc és életművének - különösen a Himnusz kultuszának - fenntartása, illetve elmélyítése. Ennek érdekében társaság könyveket ad ki, programokat rendez és emlékhelyeket tart fenn Magyarországon és Romániában.

A szervezet kezdeményezésre vált január 22-e - a Himnusz születésének napja - a magyar kultúra napjává. A jeles évfordulót megelőző vasárnapon - az országos rendezvénysorozat nyitányaként - adják át a szatmárcsekei református templomban a Kölcsey-díjat a magyar kultúrában jelentős teljesítményeket elérő művészeknek.

Az ünnepség szombaton Szatmárcsekén veszi kezdetét, amelynek sírkertjében megkoszorúzzák a névadó Kölcsey Ferenc sírját, majd irodalmi és művészeti szakmai előadások következnek a Kölcsey-emlékszobában. Verses összeállítást mond el Csikos Sándor Jászai Mari-díjas színművész.

A megemlékezés vasárnap a fehérgyarmati művelődési házban folytatódik, ahol a Kölcsey Társaság eddigi elnökeinek ünnepi beszámolóját hallgathatja meg a közönség, ezt követően átadják a Kölcsey Társaságért emlékérmeket. Az ünnepség zárásaként a Szatmár Leader Közhasznú Egyesület pályázati támogatásával alkotott műalkotásainak bemutatójára várják az érdeklődőket.

- MTI - 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!