Nyíregyháza hírei

2014.04.28. 07:36

Nem minden állás hálás

Nyíregyháza - Bőven vannak olyan állások, amiket évek óta nem tudnak betölteni.

Nyíregyháza - Bőven vannak olyan állások, amiket évek óta nem tudnak betölteni. – Bár megyénkben a munkanélküliségi ráta az országos átlagnál jóval magasabb, vannak olyan álláshelyek, amelyeket hosszú hónapok óta nem tudnak betölteni. – Lassan egy évtizede szembesülök azzal, milyen nehéz jó szakembert találni – de megtartani legalább olyan kihívás! Amikor az üzletmenet megengedte, és foglalkoztatni tudtam egy-egy új embert, meghirdettem az állást a megyei napilapban is. Akadtak jelentkezők, de elszomorító volt a helyzet: akadt, aki csak felületesen ismerte a szakmát, nekem kellett volna megtanítanom az alapokra is.

Mások beálltak dolgozni, ám titokban bezárták a boltot, mert hallották, hogy a közeli üzletben leárazták a pulóvereket, és elszaladtak „shoppingolni” – a vevőink pedig nem értették, miért nem vagyunk nyitva. Természetesen az ilyen kollégáknak már nem is kellett visszajönniük… Amikor végre kiváló szakembert találtam, aki értette a dolgát és szorgalmas is volt, azt 3 hónap múlva elcsábították Németországba, onnan meg Angliába dolgozni.

Nálam is az átlag fölött keresett, de az ottani bérekkel sem én, sem a hozzám hasonló megyei kisvállalkozók nem tudnak versenyezni. Nyugat-Európának képezzük a jó szakembereket – zárta szomorú tapasztalatait a lapunknak nyilatkozó vállalkozó.

Bárki rádöbbenhet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapját böngészve, hogy pillanatnyilag 4657 üres és azonnal betölthető pozícióból választhatnak az álláskeresők országszerte.

A Virtuális Munkaerőpiac Portál célja, hogy a munkáltatók és a munkavállalók minél könnyebben, minél egyszerűbben egymásra találjanak.

Az álláskeresési oldalon rögzített állásajánlatok és önéletrajzok hitelességét a munkaügyi szervezet szakemberei ellen­őrzik – kapta a tájékoztatást a Kelet-Magyarország a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjától. Emellett a hagyományos rendszer is él, melyben üres álláshelyet a munkáltató köteles bejelenteni, ha a foglalkoztatásra munkaviszony keretében kerül sor. A munkaügyi szervezet ez alapján közvetíti ki egyénileg a megfelelő végzettségű, szakképzettségű munkavállalót. Egy adott munkaerőigény 60 napig szerepel a regisztrációban. A munkaügyi központnál az esztendő első negyedévében havonta átlagosan 9000 fős munkaerőigényt jeleztek a foglalkoztatók a megye munkaügyi kirendeltségein.

– Olyan periódusa egyetlen nagyvállalatnak sincs, amikor ne lenne nyitott, meghirdetett álláshelye, amelynek betöltése aktuális kihívást jelent – értékel általános tapasztalatokból kiindulva Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR-vezetője.

Nagy az érdeklődés

– Cégünk iránt hatalmas az érdeklődés – tér át a saját gyakorlatra –, a márka és a gyár vonzereje erős, ezért nem szűkölködünk jelentkezőkben, egyaránt igaz ez a betanított jellegű munkakörökben, a szakmunkát igénylő posztokon és a szellemi beosztásoknál. Korábban a gyár termelési alapját jelentő fröccsöntés, illetve az ehhez szükséges szerszámtervező és készítő szakmákban volt nehéz felkutatni a legkiválóbb szakembereket. Eleinte ugyanis nem találtunk ilyeneket a régióban, de még az országban se nagyon, ezért saját kezdeményezéssel oldottuk meg ezt a problémát. Ez általában véve jellemző a cégre: ha az adott munkaerő-piacra rövid- vagy középtávon nem számíthatunk, bekapcsolódunk az oktatási rendszerbe.

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

- KM–NYZS, LTL -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!