Nyíregyháza hírei

2014.04.15. 16:02

Novemberre elkészül a Szamos–Kraszna-közi tározó

Ópályi - Szerdán Győrtelken, Tunyogmatolcson, Kocsordon és Mátészalkán tartanak lakossági tájékoztatókat.

Ópályi - Szerdán Győrtelken, Tunyogmatolcson, Kocsordon és Mátészalkán tartanak lakossági tájékoztatókat.

A Szamos-Kraszna-közi árvízszintcsökkentő tározó kivitelezési munkálatainak aktuális állásáról április 15-én és 16-án a térség több érintett településén lakossági fórumot szervezett az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF).

A Szamos–Kraszna-közi árapasztó tározó kivitelezési munkái a terveknek megfelelően haladnak, így idén november 20-áig befejeződik a kivitelezés – tudhattuk meg az OVF, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivízig) és a kivitelező konzorcium képviselőitől az április 15-én Ópályiban, Szamoskéren, Szamosszegen és Nagydoboson tartott lakossági tájékoztatón. Szerdán Győrtelken, Tunyogmatolcson, Kocsordon és Mátészalkán tartanak hasonló fórumot.

A téli leállás után idén március 20-án indultak újra a munkálatok, többek között a tavaly októberben elkezdett kerékpárút építésével, amely a déli töltésen várhatóan július 14-éig, az északi töltésen pedig június 20-áig készül el. A tározóval kapcsolatos rendezési munkálatokra – a tájgazdálkodási tápcsatorna és a tervezett földutak kialakítására, valamint a Kraszna jobb partjának résfalazására – is sor kerül közeljövőben.

A tervek szerint május 20-ától június 25-éig alakítják ki a vadmenekítő dombokat és a szükséges rámpákat. A vízbeeresztő műtárgynál épülő 4120 jelű út ideiglenes forgalomba helyezési engedélyét február 5-én kapta meg a kivitelező a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivataltól. A 120 kV-os elektromos hálózat műszaki átadására tavaly november végén került sor, a 22kV-os vezeték átépítése várhatóan április végén kezdődik.

A Szamos–Kraszna-közi árvízszintcsökkentő tározó a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése program része, melynek keretében további öt árapasztó tározó épül. Ezek mindegyike a Tisza völgyében élők nagyobb árvízvédelmi biztonságát szolgálja. Az árvízvédelmi rendszerrel és a szükséges hullámtéri beavatkozásokkal szükség esetén a Tisza teljes hazai hosszán átlagosan 50-60 centiméteres árvízszintcsökkenés lesz elérhető.

Tározóadatok

  • A tározó töltésének építése során 1,5 millió köbméter földet mozgatnak meg. Az 51 négyzetkilométeres területen 126 millió köbméter össztérfogatú tározónak köszönhetően a Szamoson 60-80, a Tiszán Vásárosnaménynál 30-40, Tivadarnál 10-12 centiméteres árvízszintcsökkenést lehet elérni.
  • A vízbeeresztő műtárgynál a vasbeton szerkezethez 20 800 köbméter anyagot használtak fel.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!