Nyíregyháza hírei

2014.04.17. 07:15

Óriási gázrobbanás Nyíregyházán

Egy ember meghalt, kettő megsérült, amikor csütörtök hajnalban gázrobbanás vetette szét Nyíregyházán, a Kert utca egyik négyszintes társasházának egyik részét. A törmelékek a négy sávos út túloldaláig repültek, az udvar felőli részen három gépkocsit rongáltak meg a szétrepülő törmelékek.

Egy ember meghalt, kettő megsérült, amikor csütörtök hajnalban gázrobbanás vetette szét Nyíregyházán, a Kert utca egyik négyszintes társasházának egyik részét. A törmelékek a négy sávos út túloldaláig repültek, az udvar felőli részen három gépkocsit rongáltak meg a szétrepülő törmelékek.

15.00: Csütörtökön kora délután már csak a katasztrófaturisták és a hümmögő járókelők miatt volt felbolydultabb a gázrobbanás környéke. A robbanás okainak és körülményeinek vizsgálata tart, annak végéig nem szolgálnak konkrétumokkal az illetékesek. Addig pedig maradnak a találgatások, a mendemondák és a hiedelmek. Az orrfacsaró gázt pedig elfújják a böjti szelek.


14.35: A parkolóban négy autóban keletkezett kár. Az egyiket a tulajdonosa előző nap hozta ki a szervizből újrafestve, pasztázva. Rosszkor volt rossz helyen.


14.20: A magasföldszinti lakásból több méteres lángnyelv csapott ki, a perzselő hő és a nagy nyomás azonnal átrendezett mindent a körút mentén. Az ablakrács a négysávos úton átrepülve landolt, a romhalmaz eltakarításának idejére le kellett zárni a napközben egyébként elég forgalmas útszakaszt.

– Komolyan mondom: először azt hittem, hogy egy repülőgép zuhant le – állítja egy hölgy a közeli lépcsőházból. – Csattanásra riadtam fel, és ahogy tudtam, siettem le. A törmeléket vitte a szél, borzasztó volt a látvány. Sosem felejtem el... – mered maga elé.


13:14: Tóth Gabriella, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője most értesítette szerkesztőségünket, hogy a Kert utcai lakóházban mindenhol visszaállították a közműszolgáltatást, kivéve persze abban a lakásban, ahol a robbanás történt.


13:08: Komplex épületbiztosítás a mentsvár

A helyszínen tartózkodik a közös képviseletet ellátó Lakszöv vezetője, Szathmári Imre. Viszonylag megnyugtató hìrrel szolgált: "Öt éve a kezelésünkben lévő 5400 lakásra komplex épületbiztosítást kötöttünk, ami erre a szomorú esetre is kihat. A Kert utca 6. szám alatti társasházban mind a 16 lakás kisebb-nagyobb mértékben károsult".


12:40: "Áthallatszott az ordítása"

A kiégett lakás közvetlen szomszédja megosztotta döbbenetes tapasztalatát: "Hatalmas pukkanásra riadtam. Nem ismertem a szomszédban lakó albérlőt. Áthallatszott az ordítása. Benn égett..."


12:37: – A reggeli statikai vizsgálat megállapította, hogy a Kert utcai négyemeletes ház szerkezetileg sértetlen, így azok a lakók, akik rokonoknál és a szomszédos lépcsőházban várakoztak, most hazatérhetnek – tájékoztatott Tóth Gabriella, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes szóvivője, s hozzátette: a Nyíregyházi Lakásszövetkezet már intézkedett a sérült műanyag nyílászárók cseréjéről, a Tigáz szakemberei nyomáspróbát végeztek és hamarosan helyreállítják a szolgáltatást, ahogy az E.ON munkatársai is folyamatosan dolgoznak a áram visszaállításán.

– A hatósági osztály tűzvizsgálója még a helyszínen van, a robbanás maradványait vizsgálja, amiből annak okára próbál fényt deríteni. Az biztos, hogy a lakásban gázkonvektor volt beszerelve – mondta Tóth Gabriella.


12:12: "Éreztem, hogy nagy a baj"

Az egyik harmadik emeleti lakó a történtek hatása alatt áll: "Óriási csattanásra riadtam fel. Azt hittem először, hogy a közeli kórházi építkezésen történt valami. Gyorsan felkapcsoltam a villanyt. A bejárati ajtó nem nyílt ki. Éreztem, hogy nagy a baj!"


11:41: Két konténernyi törmelék

Példás gyorsasággal cselekedtek a NyírVV munkatársai. - Háromnegyed hattól hat fővel takarítottuk ki a kiégett lakást. Két konténernyi törmelék gyűlt össze - közölte Torma Ferenc munkavezető.


11:06: Fiatal albérlő az áldozat

A Kert utcai hajnali gázrobbanás helyszínén megtudtuk: a kiégett magasföldszinti lakásban egy fiatal albérlő hunyt el.


10:30: – A rendőrség tevékenység- irányítási központjába április 17-én hajnal 3 óra 15 perckor érkezett bejelentés arról, hogy Nyíregyházán egy Kert utcai társasházban robbanás történt – kezdte lapunk tájékoztatását Fedor Rita r. százados, sajtóreferens.

Mint ahogy már megírtuk, ezután a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai nagy erőkkel a helyszínre mentek. A társasházban az egyik földszinti lakás égett, lángok csaptak ki az ablakon és az erkélyen is. A lakás teljesen kiégett, lakhatatlanná vált. A rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai a 16 lakásos társasházból 25 lakót kimenekítettek és biztonságba helyeztek. A kiégett lakásban egy holttestet találtak. A társasház lakói nem sérültek meg, a mentőszolgálat munkatársai egy gyereket vittek füstmérgezés gyanúja miatt kórházba.

– Meg kell várnunk a katasztrófavédők tűzvizsgálatának eredményét, annak fényében kerülhet sor egy esetleges nyomozásra, már amennyiben az szükséges. A haláleset körülményeit a kollégáim közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják – tette hozzá a Fedor Rita sajtóreferens.


Az MTI információ szerint a tűzoltók a mentési munkálatok közben egy statikust is a helyszínre riasztottak, aki végül lakhatónak ítélte az épületet.


9:45: A rendőrség is megszólalt

„A rendőrség Tevékenység-irányítási Központjába április 17-én 3 óra 15 perckor érkezett bejelentés, hogy Nyíregyházán egy Kert utcai társasházban robbanás történt. A rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai nagy erőkkel a helyszínre mentek. A társasházban az egyik földszinti lakás égett, lángok csaptak ki az ablakon és az erkélyen is. A lakás teljesen kiégett, lakhatatlanná vált. A rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai a 16 lakásos társasházból 25 lakót kimenekítettek és biztonságba helyeztek. A kiégett lakásban egy holttestet találtak. A társasház lakói nem sérültek meg, a mentőszolgálat munkatársai egy gyereket vittek füstmérgezés gyanúja miatt kórházba” – szólt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye.


9.40: Rejtély, hogy mi a robbanás oka

– A tizenhét tűzoltó több oldalról oltotta a tűzet, az utcafront felől még a magasból mentő jármű vízágyúját is bevettették – idézte fel a hajnalban történteket Takács Judit tű. hadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – A lépcsőházban élő családok elhagyták az épületet, de az egyik emeleti lakás bejárati ajtaja beszorult, és az ott lakók nem tudtak kijutni, a tűzoltók felfeszítették és épségben kimenekítették őket az épületből.

A tizenhat lakásból összesen huszonöt embernek kellett ideiglenesen elhagyni otthonát, akik a beavatkozás ideje alatt a szomszédos lépcsőházban várakoztak. Lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, mivel az ott lakók rokonoknál helyezkednek el, ameddig a közműszolgáltatás a lépcsőházban helyreáll. A robbanás okának és körülményeinek megállapítására tűzvizsgálat folyik. A teljesen kiégett lakás átvizsgálásakor egy elhunyt embert találtak a tűzoltók. A lépcsőházból egy gyermeket rosszullét miatt a mentők kórházba szállítottak.


9:15: Még tart a helyszíni szemle

A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szakemberei folyamatosan vizsgálják a robbanás okát, még tart a helyszíni szemle – tájékoztatta lapunkat a sajtószóvivő.


Hajnali 3 óra után nem sokkal óriási dörejre ébredtek, a Kert utca elején lévő társasházban. A lakók egy része takarókba burkolva menekült, de a robbanás több ajtót megrongált és néhány lakót csak a tűzoltók tudtak kiszabadítani. Az ajtót kivágták, a lakásokat még magasból mentőről is átnézték, mert nem volt biztos, hogy mindenki ki tudott jutni.

Két személyt füstmérgezéssel vittek kórházba, az épület átvizsgálása közben egy halottat találtak. A robbanás ereje a vasalt ajtókat is kidobálta, egy fa ágait a törmelékek törték el. A mentést a katasztrófavédelem megyei igazgatója, Csepely Zsigmond tű. ezredes a helyszínen irányította. A rendőrség lezárta a Kert utcát, az utómunkálatok bizonyosan órákig tartanak. A tűzvizsgálat tisztázhatja mi történt. A keletkezett kár nagysága meghaladhatja az 50 millió forintot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!