Nyíregyháza hírei

2014.04.25. 11:39

St. Pölten polgármestere Nyíregyházán vizitál

Nyíregyháza - A szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely ad otthont az Európai Közepes Méretű Városok Együttműködési Hálózat tavaszi ülésének.

Nyíregyháza - A szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely ad otthont az Európai Közepes Méretű Városok Együttműködési Hálózat tavaszi ülésének. St.Pölten–Nyíregyháza csúcstalálkozót rendeztek pénteken. Mindkét település a legmagasabb szinten képviseltette magát: Matthias Stadler és dr. Kovács Ferenc, a partnervárosok polgármesterei cseréltek tapasztalatot a nemzetközi konferencia apropóján. Az Európai Közepes Méretű Városok Együttműködési Hálózata 1995-ben alakult, jelenleg 12 ország 33 városa a tagja. Magyarországról Székesfehérvár, Nagykanizsa és Nyíregyháza vesz részt aktívan a közös munkában. Az érintettek tavasszal és ősszel üléseznek, ezúttal a szabolcsi megyeszékhely a házigazda.

– A magyarországi parlamenti választások óta az első magas rangú vendég St. Pölten polgármestere Ausztria képviseletében. A legnagyobb területű osztrák tartomány székhelyéről van szó, a találkozónak kiemelt a jelentősége – fogalmazott Johannes Leibetseder, az Osztrák Nagykövetség követtanácsosa.

– Az Európai Közepes Méretű Városok Együttműködési Hálózatának városunkban található a koordinációs irodája. Egyszerre tölt be ez a szervezeti érdekképviseleti szerepet és funkcionál véleményformáló tömörülésként. Nagyon hasznosak a megbeszélések, melynek tapasztalataiból a közös jövőt építjük – vélekedett Matthias Stadler, a Traisen folyó partján fekvő, 50 ezer lakosú Sankt Pölten polgármestere.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza városvezetője megerősítette, hogy „szükség van az információcserére a fenntartható fejlődésért”:

– Jelenleg 25 uniós pályázatunk fut, 6 zárul, 6 pedig elbírálás alatt van. Összesen 28 milliárd forintot ölelnek fel a 85 százalékos támogatási intenzitású EU-s projektjeink, melyek nagy mértékben befolyásolják a város jövőjét. A pénteki konferencia témáját mi határoztuk meg: „Az Európai Unió 2014-2020-as költségvetésének hatásai a közepes méretű városokra, az önkormányzatok mozgásterei, lehetőségei”. Érdemes volt tapasztalatot cserélni, ötleteket felvetni, amit kamatoztathatunk majd a gyakorlatban.

KM–LTL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!