Nyíregyháza hírei

2014.04.09. 14:14

Tarajos sül született a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza, 2014. április 9., szerda (MTI) - Tarajos sül (Hystrix cristata) született a Nyíregyházi Állatparkban.

Nyíregyháza, 2014. április 9., szerda (MTI) - Tarajos sül (Hystrix cristata) született a Nyíregyházi Állatparkban.

A háromhetes, csaknem fél kilogrammos utódra fokozott figyelemmel vigyáznak a szülei, összebújva melegítik, hogy minél több energiát fordíthasson a növekedésre - közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő szerdán az MTI-vel.

Születésekor az állat egész testét szőr borította, szeme nyitva volt és már megtalálhatóak voltak rajta a puha tüskék is, amelyek pár órán belül megkeményedtek. Az utód már szilárd táplálékot, gyümölcsöket, gumókat és rovarokat is eszeget, de még négy hónapig szopik és várhatóan egyéves koráig szüleivel fog élni - ismertette a részleteket a szóvivő.

Az Afrikában és Dél-Európában élő rágcsáló hosszú tüskéi módosult szőrszálak, így a szőrhöz hasonlóan keratinból állnak. Ha az állat veszélyben érzi magát, felmereszti és hangosan zörgeti tüskéit, a hátsó lábaival topog és morgó hangot hallat. Ha a fenyegetés nem szűnik meg, farkát fordítja támadója felé és hátrálva vagy oldalazva az ő irányába kezd el futni.

Ha a tüskék átszúrják a bőrt, megakadnak benne és leválnak a sül bőréről. A tüskék gyakran mély, fertőző sérülést okoznak, amely néha végzetes is lehet.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!