Nyíregyháza hírei

2014.04.24. 15:04

Tizenhárom kulturális nagyrendezvény lesz az idén Nyíregyházán

Nyíregyháza, 2014. április 24., csütörtök (MTI) - Tizenhárom kulturális nagyrendezvényt támogat az idén a nyíregyházi önkormányzat, amely költségvetéséből 64 millió forinttal segíti a szervezőket - erről a helyhatóság közgyűlése csütörtöki ülésén döntött.

Nyíregyháza, 2014. április 24., csütörtök (MTI) - Tizenhárom kulturális nagyrendezvényt támogat az idén a nyíregyházi önkormányzat, amely költségvetéséből 64 millió forinttal segíti a szervezőket - erről a helyhatóság közgyűlése csütörtöki ülésén döntött.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester az ülésen hangsúlyozta: a nagyrendezvények az önkormányzati forrás mellett szponzori és pályázati támogatásokkal valósulnak meg.

A helyhatóság a legnagyobb összeggel, 17 millió forinttal a ma már európai hírű, nyár végi Vidor Fesztivál megrendezését segíti. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház által szervezett fesztiválon az idén is a hazai teátrumok műsorán lévő legjobb vígjátékokat láthatják a nézők, emellett utcaszínházi előadások, könnyűzenei koncertek és szabadtéri filmvetítések is lesznek.

A nyírségi színház Szabadtéri Nyár elnevezéssel is szervez programot júniusban, júliusban és augusztusban a város szabadtéri színpadán, amelynek költségeihez a helyhatóság 7 millió forint támogatást biztosít.

Az első nagyrendezvényt április 25-én, pénteken tartják a szabolcsi megyeszékhelyen, a Helló Nyíregyháza elnevezésű programra, a helyi kulturális együttesek fellépésére, valamint Zséda és Kocsis Tibor koncertjére több ezer embert várnak.

Május 9-én és 10-én a városnapi programot rendezik meg, amelyen a Nyíregyházát a török idők után újratelepítő tirpákokra, a szlovák ajkú népcsoport tagjaira emlékeznek.

Május 25-én városi gyermeknapot szerveznek, június 14-én pedig a Múzeumok éjszakájának rendezvényeire várják a helyieket és a turistákat.

Augusztus 16. és 21. között a hagyományos nemzetközi Cantemus Kórusfesztivál helyszíne a 120 ezres nagyváros, augusztus 30-én pedig a helyi Sunshine Rádió könnyűzenei koncertjére várnak mintegy 15 ezer embert.

Szeptember 27-én lesz a Tirpák Fesztivál népi gasztronómiai bemutatóval, főzőversennyel és kóstolóval. Október 17-én és 18-án a Krúdy Napokon a város híres írójára, Krúdy Gyulára emlékeznek.

A szintén hagyományos Retro Fesztivált december 11-én tartják, november 30. és december 31. között pedig az évbúcsúztató rendezvénysorozattal zárják az esztendőt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!