Nyíregyháza hírei

2014.04.11. 14:42

Több tízmilliárdos pályázati forrással számolhat a jövőben a távhőszektor

Nyíregyháza, 2014. április 11., péntek (MTI) - A több tízmilliárdos nagyságrendet is elérheti a következő években annak a pályázati forrásnak nagysága, amelyet fejlesztésre hívhatnak le a távhőszektor szereplői - közölte a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) alelnöke pénteken Nyíregyházán.

Nyíregyháza, 2014. április 11., péntek (MTI) - A több tízmilliárdos nagyságrendet is elérheti a következő években annak a pályázati forrásnak nagysága, amelyet fejlesztésre hívhatnak le a távhőszektor szereplői - közölte a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) alelnöke pénteken Nyíregyházán.

Orbán Tibor a tizedik alkalommal megrendezett regionális távhő-konferencia sajtótájékoztatóján elmondta, az uniós költségvetésből lehívható támogatás mértéke öt-hat év alatt így az 50-60 milliárd forintot is elérheti.

A szakember egyben emlékeztetett arra, a MaTáSzSz és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által megkötött stratégiai megállapodás értelmében a szövetséget bevonták a távhőszektort érintő programok, a fejlesztésre fordítható támogatások és jogszabályok véleményezésébe, aminek révén a korábbi Környezet és Energia Operatív Programhoz (KEOP) is tehettek már különböző javaslatokat.

A MaTáSzSz többek közt azt szorgalmazza, hogy a korábbi uniós költségvetési ciklushoz hasonlóan, a 2014 és 2020 közötti időszakban is biztosítsanak a távhőszolgáltatóknak olyan önálló pályázati konstrukciókat, amik komplex felújítási programokra nyújtanának támogatást a felhasználói és szolgáltatói oldalon - ismertette Orbán Tibor.

Arday Balázs, az önkormányzati tulajdonú Nyírtávhő Kft. igazgatója újságírói kérdésre elmondta, a kormány által több képcsőben bevezetett rezsicsökkentés a társaság lakossági szolgáltatási területen nagyságrendileg tíz százalékos árcsökkenést okozott, ez összesen 240 millió forinttal mérsékelte a távhőt használó nyíregyháziak számlait.

A korábbi években a vezetékhálózati beruházásokra fordított összeg 100 millió forintot tett ki, amit a felmerülő hibák kijavítására fordítottak. Tavaly erre a célra 400 millió forintot költöttek, az idén a tervek szerint pedig 600 millió forintot - tette hozzá Arday Balázs.

Orbán Tibor ezzel kapcsolatban elmondta, országos szinten a távhő termelői és szolgáltatói oldalának szinte minden technológiai elemén komoly, milliárdos rekonstrukció van folyamatban.

Folytatódnak a Nyíregyházán megkezdett távhőberuházások és épületenergetikai korszerűsítések, ennek keretében felújítanak több iskolát, szociális otthont, bölcsődét, valamint a városi művelődési házat és a Bujtosi Szabadidő Csarnokot - mondta Kovács Ferenc, a város Fidesz-KDNP-s polgármestere a tájékoztatón.

A konferencián a Budapesti Műszaki Egyetem szakértői, a MaTáSzSz és tagvállalatainak képviselői, valamint a felhasználók képviseletének és az energetikai társterületek szakemberei tartottak előadásokat a távhőszolgáltatás során elérhető energia-megtakarítás aktuális kérdéseiről.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!