Nyíregyháza hírei

2014.10.07. 09:33

Kezeletlen almahelyzet

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Jakab Ferenc várja a kormányzat gyors és hatékony intézkedését.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Jakab Ferenc várja a kormányzat gyors és hatékony intézkedését.

– Az a legnagyobb probléma, hogy sok az alma, sok az étkezési, még több az ipari. Az árak égbekiáltóan alacsonyak, talán ha a szedési és szállítási költségeket fedezik – kezdi a jelenlegi almapiaci helyzet értékelését Jakab Ferenc, az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja, majd felteszi a kérdést: miből fogja a termelő kifizetni a jövő évi metszést, a permetezéseket, a műtrágyát, a talajmunkálatokat.


Jakab Ferenc: Október eleje van, ideje lenne már végre cselekedni.


– Mindent úgy végeztek el a gazdák, mint az előző években, nagy reménnyel. Ám a remény az értékesítésnél elszállt, mégpedig mindkét minőségnél. A fogyasztók kevés almát esznek, de drága üdítőket fogyasztanak. Ha ez így van, akkor miért ilyen vérlázítóan alacsony az ipari alma ára, amely az étkezési alma árát is lenyomja?! – kérdezi a szakember.

Sokadik piaci válság

Jakab Ferenc így folytatja: a sokadik almapiaci válságot éljük meg és a sokadik kormányzati részvételre van szükség. Ez a részvétel most igen késedelmesen indul, de szerinte nem maradhat el. Az ÉKASZ elnökségi tagja kiemeli: az almatermesztés munkahelyteremtő munkát ad a gazdának, a fát metszőknek, a talajmunkát és a permetezést végzőknek, az almaszedőknek, a szállítóknak, a feldolgozóknak.

– Ez utóbbi gondolat vezérelte eddig a kormányzati beavatkozásokat. A tárca által közölt szándék, a 20 forint/kilogramm nettó ipari alma ár elfogadhatatlanul alacsony, de segíthet a túlélésben. Innen kezdve, hogy ki mennyit nyer (feldolgozó, kereskedő) ezen az intézkedésen, átláthatatlan – állítja a szakember, aki szerint minden kormányzati ciklusban volt válság (rossz időjárás, fagy, aszály, jég, kedvezőtlen világpiaci árak, most az embargó), de volt a válságnak kezelése is.

– Most ez a kezelés késésben van, de a remény tovább él a termelőkben, mert tudják, hogy a megoldáshoz többször eljutottunk már tárgyalások útján, mint demonstrációkkal, félpályás útlezárásokkal. Várjuk a kormányzat gyors intézkedéseit – fogalmazott Jakab Ferenc, majd figyelmeztet: október eleje van, ideje lenne konkrét lépéseket tenni az ügyben.

 

Telefonon segítenek

„Kérjük, hogy amennyiben alma ügyben érdeklődik, hívja munkatársunkat az (1) 810-1640-es telefonszámon, vagy küldjön e-mailt az [email protected] címre” – olvasható a Nemzeti Kereskedőház Zrt. hivatalos weboldalán. Mint ismert, az agrártárca bejelentette: a Nemzeti Kereskedőház Zrt. révén felvásárolja a gazdáktól az almát, ám a bejelentés óta nem derültek ki további részletek.

 

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!