Nyíregyháza hírei

2015.02.17. 08:21

A szálló por irritatív tényező

Nyíregyháza - Zöld színnel jelölte Nyíregyházát az Országos Környezetegészségügyi Intézet térképén.

Nyíregyháza - Zöld színnel jelölte Nyíregyházát az Országos Környezetegészségügyi Intézet térképén.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet térképén Putnokot, Sajószentpétert és Kazincbarcikát az egészségtelen levegőt jelző narancssárga színnel jelölték. Mindazonáltal másutt is romlott a légszennyezettség. Vasárnap már tizennégy települést jelöltek a kifogásolt levegőminőséget jelző zöld színnel – köztük Nyíregyházát.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

– A magas szállópor koncentráció nagyobb rizikófaktort jelent az asztmásoknak, a bronchitiseseknek, vagyis a krónikus légúti betegségben szenvedőknek, a légúti gyulladásokra hajlamosak embereknek. A szervezetükben található úgynevezett kolonizálódó kórokozók aktivizálódnak a porrészecskékkel bejutó toxikus anyagok, baktériumok és vírusok által. A szállópor irritatív tényező – jegyezte meg dr. Obbágy Veronika tüdőgyógyász, főorvos.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!