Nyíregyháza hírei

2015.03.14. 18:24

Nem fehér folt Belorusszia

Nyíregyháza - Az új külgazdasági attasé csalódott lenne, ha csak a tervek szintjén élénkülne a gazdasági kapcsolat.

Nyíregyháza - Az új külgazdasági attasé csalódott lenne, ha csak a tervek szintjén élénkülne a gazdasági kapcsolat.

Nem ismeretlenül, és legfőképpen nem tapasztalatok nélkül kerekedik fel a nyíregyházi diplomata: korábban két ciklusban, összesen tizenegy évet dolgozott Ukrajnában, előbb Kijevben (1994–2000), majd Ungváron (2002–2006), szintén a gazdasági együttműködés élénkítésének feladatával. Most a minszki megbízatást pályázta meg és nyerte el, a szombati utazáshoz már „csak” egy friss külügyi alapvizsgát kellett letennie.

Nem szomszédos, de…

– Hét témakört érintett, s nem is volt ez olyan egyszerű, amit jelez, hogy a vizsganapunkon hat diplomáciai küldetésre készülő jelöltből ketten elbuktak – érzékelteti az nehézségi fokot Szentpéteri Bertalan, aki a jövő hetét már az új szolgálati helyén kezdi.

Feladata lesz (a hivatalos lista szerint) az államközi gazdasági diplomácia, benne a gazdasági vegyesbizottsági munka koordinálása, és a kétoldalú kapcsolatok élénkítése – de a lényeg itt is a részletekben rejlik.

Belorusszia lakossága nagyjából megegyezik Magyarországéval, területe viszont több mint kétszerese. Az egy főre jutó GDP is nagyjából hasonló, ha levesszük a hazánkban működő külföldi vállalatok generálta növekményt. A két ország közötti kereskedelmi forgalom jelentős magyar aktívum mellett ugyan, de a 250 millió dollárt sem éri el jelenleg.

– Az idei terv 270 millió dollárt céloz meg, de én csalódott lennék, ha ezzel az eredménnyel zárnánk az esztendőt – tekint optimistán az első éve elé Szentpéteri Bertalan. – Az alacsony forgalom okait elemezve felhozható, hogy Belorusszia nem szomszédos ország, Minszk kb. 1200 kilométerre van tőlünk. Az is tény, hogy Fehéroroszország neve hallatán elsőként a keményvonalas politikai vezetés jut az átlagpolgár, így a vállalkozók eszébe is, ami elijeszti a gazdasági élet szereplőit.

Tervezők, kivitelezők terepe

– A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy Belorussziában rend, fegyelem, tisztaság és biztonság van. Komoly teendők vannak az országpromócióban minkét részről – adja meg a konkrét cselekvés irányait az attasé.

Más érvei is vannak: Lengyelország például 5 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat produkál, míg mondjuk Ukrajnával 3 milliárdot, ahol a magyarok már 4 milliárd dollár fölé tornázták az utóbbi években. Potenciális terepről beszélhetünk tehát, hiába nem vagyunk szomszédok.

Belorusszia fejlődő ország, s mint ilyen, az építkezés, építés számos területén kínál esélyt a kapcsolódásra. A volt Szovjetunió utódállamai, a FÁK-tagországok között a legstabilabb, komoly igény mutatkozik bevásárlóközpontok, stadionok, új ipari központok építésére, viszont ehhez nincs elegendő és megfelelő színvonalú tervező- és kivitelezőkapacitás – tér konkrét lehetőségekre Szentpéteri Bertalan.

– Kereslet tapasztalható a gyógyszeriparban (a jelenlegi magyar aktívum is erre épül), valamint az egészségügyben. A kórházak technikai felszereltségének javításában számítanak a magyarokra, mint ahogy egyéb iparágakban is elismerik a magyar műszergyártás teljesítményeit. Befektetési és beszállítói ajánlatokban egyaránt jobb a kínálat attól, mint amit most kihasználunk – szögezi le.

Emlékeznek a magyar termékre

A mezőgazdaság külön figyelmet érdemel! Belorusszia a szántóföldi növénytermesztésben szép eredményeket ér el, de a zöldség-gyümölcs ágazatban jelentős beszállítói potenciál rejlik számunkra.

– Nem véletlen, hogy a lengyelek is épp itt értek el erős pozíciókat, de vannak még szabad szegmensek. Várják a magyar termesztéstechnológiát, a minőségi szaporítóanyagokat, állattenyésztésben az elit szülőpárokat.

– A mezőgazdasághoz kapcsolódva a feldolgozóipar is nyitott a befektetésekre, de a késztermékek kivitelében is hatalmas perspektívákat látok – utal elsősorban a fagyasztott élelmiszerre az attasé, de nyomban hozzáteszi: a magyar élelmiszerekre, konzervekre és borokra is jó szívvel emlékeznek a fehérorosz emberek. Megyénk és régiónk agrárpotenciálja előtt mutatkozik ígéretes terep.

Nyéki Zsolt


Belorusszia

Népesség: 9 475 100 főNépsűrűség: 46,6 fő/km²

GDP (2005)

Összes: 79 130 millió USD

Egy főre jutó: 7 700 USD

Terület: 207 600 km²

Időzóna: Minszki (kijevi) idő (UTC+3)

Fővárosa: Minszk (é. sz. 53° 55’, k. h. 27° 33’)

Államforma: köztársaság

Hivatalos nyelv: belarusz és orosz

(Forrás: Wikipédia)


Többen repülnek hozzánk

– Az első lépések egyikeként júniusban szeretném megszervezni a magyar hungarikum napokat, hogy bemutassuk a valóban egyedi, elismert minőségű termékeinket. Jelen kell lenni, igazi kóstolót kell adni mindabból, amit felkínálhatunk ezen a piacon. Innen már csak egy lépés a turizmus: Belorusszia 2012-ben heti két járatot indított hazánkba, ezt most három járatra növelte a Belavia. Jönnek a turisták, és Budapest, a Balaton mellett megyénk és a régiónk is felkerülhet a térképükre – fogalmaz meg újabb célt az elkövetkező egy évére Szentpéteri Bertalan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!