Nyíregyháza hírei

2018.10.31. 13:51

Nem könnyű szembenézni az elmúlással

Nyíregyháza - A gyász nem csupán állapot, inkább folyamat, amelyben különféle magatartásminták épülnek egymásra.

Nyíregyháza - A gyász nem csupán állapot, inkább folyamat, amelyben különféle magatartásminták épülnek egymásra.

A lelki egyensúlyvesztés egyik alapvető forrása az ember életében a veszteségélmény. Egy közeli rokon halála alapjaiban rengeti meg a család életét, megváltozik minden, soha meg nem tapasztalt érzések törhetnek a felszínre. – Első reakcióként a sokk-állapot a gyakori, amikor a halál rémisztő eljövetelével vagy a kiszámíthatónak tűnő elmú­lással kell szembenézni, ami nem megy könnyen. Éppen azért gyakran hárítunk: nem akarjuk elhinni, hogy megtörtént, nehéz belátni a visszafordíthatatlant.

Az élet megy tovább

– Megjelenik a düh, a harag, hiszen a tehetetlenség frusztráló érzés. Majd a gyászolón mély szomorúság, levertség lehet úrrá, amely az addig megszokott életfeladatainak az ellátását átmenetileg nehezítheti. Idővel a fájdalom más formát ölt, és ha a gyász nem is múlik el teljesen, az életet tovább kell élni és megtalálni benne az örömöt – mondta el Lévai Ágnes Melinda pszichológus. Mindjárt hozzá is tette, hogy a gyász hosszú folyamat, amely egyénileg különböző lehet.

– Befolyásolhatja, hogy hirtelen bekövetkező, váratlan halálról van-e szó vagy egy betegség végigkísérését követő veszteségről, de az érzelmi kötődés is meghatározza a gyászfolyamat mélységét és időtartamát. A nehéz lélektani munka során előfordulhatnak megtorpanások, elakadások. Bizonyos idő elteltével benne ragad a fent említett érzelmi állapotok egyikében a gyászoló és érzelmileg kiszolgáltatottá, sérülékennyé válik. A szakemberek ezt komplikált gyásznak nevezik, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy mindenkinek a gyásza egyedi, amit az emberek a számukra legelfogadhatóbb módon élnek meg.

Már semmi nem olyan, mint volt

– A belső gyász sokszor nem látszik, a gyászolók olyan társadalmi hiedelmekkel leplezik mélységes fájdalmukat, mint a „gyenge, aki sír, a férfiaknak erősnek kell lenniük”. Időnként a nők nem mutatnak törést a feladatvállalásaikban. Látszólag minden a megszokott módon zajlik, holott semmi sem. Átalakul a kapcsolati háló, és átértékelődhetnek az addig fontosnak tartott értékek. A gyász időtartamát sokan a hagyományok alapján egy évben határozzák meg, de nem szabad ezt egyfajta elvárásként közvetíteni a gyászolók felé. Azt érezhetik, hogy nincs rendben, ha hamarabb gyógyul a lelkük, vagy netán tovább érzik a mélységes fájdalmat – emelte ki Lévai Ágnes Melinda, aki szerint az egyéni életutak, a meggyőződések, a hit egyformán meghatározhatják a halálhoz való viszonyulást.

KO

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!