Járvány

2020.04.16. 14:21

Kihagyott egy igen fontos eseményt Kim Dzsong Un

Nem jelent meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a kommunista állam alapítójának, Kim Ir Szennek a születésnapja alkalmából rendezett megemlékezésen, csütörtökön az ország állami médiája nem adott hírt a vezető ilyenkor szokásos látogatásáról sem a néhai vezető phenjani mauzóleumába.

Az észak-koreai kommunista állam alapítójának, Kim Ir Szennek – aki Kim Dzsong Un nagyapja – születésnapja Észak-Koreában a legnagyobb ünnepnek számít, bár idén, vélhetően az új típusú koronavírus-járvány miatt nagyobb ünnepségek nélkül zajlott le a megemlékezés.

A legifjabb Kim 2012-es hatalomra lépése óta minden évben ellátogatott az ünnepség napján a Kumszuszan-emlékpalotába, amely egyúttal apja, Kim Dzsong Il mauzóleumaként is szolgál.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség a hét végén arról tudósított, hogy Kim Dzsong Un elnökölt az országot irányító Koreai Munkapárt politikai bizottságának szombati ülésén, ám azóta nem érkezett hír a vezetőről.

Elemzők úgy vélik, az idei látogatás a járvány miatt maradhatott el, amely már több mint 130 ezer halálos áldozatot szedett világszerte.

Noha Észak-Korea eddig hivatalosan egyetlen koronavírus-fertőzést sem erősített meg, számos külföldi megfigyelő arra gyanakszik, hogy a phenjani vezetés eltussol egy már kirobbant járványt.

Kim Ir Szen születésnapját gyakran hatalmas, új fegyvereket bemutató katonai díszfelvonulásokkal, valamint különböző kulturális és sporteseményekkel ünnepelik. Idén az észak-koreai állampárt lapja, a Rodong Szinmun egy sor cikkben éltette a néhai vezért, de arról nem számolt be, hogy országszerte tömeges megemlékezéseket tartottak volna az évforduló alkalmából, és nagy tömegeket megmozgató kulturális és sporteseményekről sem érkezett jelentés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában