Járvány

2020.05.01. 12:11

Origo: a higiénia és az orvos hiánya okozhatott-e halált a Pesti úti idősotthonban?

A hírportál Karácsony Gergely főpolgármestert kérdezte a Pesti úti idősek otthonában történtekről, például arról, hogy miért nem ment el egyszer sem a koronavírus-járvánnyal sújtott otthonba, és okozhatta-e a higiénia és az orvoshiány emberek halálát az otthonban, választ azonban nem kapott kérdéseire.

Budapest, 2020. április 19. Az Országos Mentõszolgálat védõruhába öltözött munkatársai a lakók második tesztelésére készülnek a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonában 2020. április 19-én. Müller Cecília országos tisztifõorvos utasítására megkezdõdött a fõvárosi fenntartású Pesti úti idõsotthon lakóinak második tesztelése is. Az otthonban már csak olyanok vannak, akiknek az elsõ tesztje negatív volt, most második körben is ellenõrzik õket, nehogy újra kitörjön a járvány. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A hírportál pénteken megjelent cikkében hangsúlyozta,

„amíg a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor az elmúlt hetekben sorra látogatta a kórházakat, akár az ország legtávolabbi pontjain is, Karácsony Gergely főpolgármester a pesti XVII. kerületig nem volt képes elmenni, hogy megnézze, legalább egyszer, mi van az idősotthonban”.

„Nem nehéz megállapítani: Karácsony Gergelyt egyáltalán nem érdekli, hogy vannak ezek az idős emberek, nem akarja személyesen megnézni azt az otthont, ahol már 34 ember halt meg koronavírusban” – olvasható a cikkben.

Az Origo emlékeztetett, hozzátartozók nyilatkozataiból beszámoló sajtóhírek szerint embertelen viszonyok vannak az idősotthonban. November óta nincs orvos a fővárosi fenntartású intézményben, amelyből a tavalyi önkormányzati választás után kirúgták a főnővért, akit mindenki kedvelt, az ápolókat is lecserélték, az idős emberekkel nem foglalkoztak, nem fürdették őket, nagy részük rühes volt, többen így kerültek kórházba, sőt, volt, hogy külsérelmi nyomok voltak rajtuk – fejtették ki.

A portál tizenkét kérdéssel fordult a főpolgármesterhez, amelyek közül az első az volt:

mivel magyarázzák, hogy az otthonban tavaly novemberben az ápolók eltűntek, lecserélték a főnővért, és orvossal többé nem tudtak az intézetben beszélni a gondozottak rokonai.

Az Origo arra is választ vár, igaz-e, hogy novembertől jelentősen romlott az ellátás az idősek otthonában és azóta „iszonyatos kosz van az intézményben”.

Borítókép: Az Országos Mentőszolgálat védőruhába öltözött munkatársai a lakók második tesztelésére készülnek a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 19-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában