Ország-világ

2020.08.25. 10:30

Orbán Viktor is beszédet mond a Tranziton

Pénteken Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond az idén a koronavírus-járvány miatt mindössze ötszáz fő részvételével megrendezett Tranziton.

A közéleti évadnyitó rendezvényen számos miniszter és államtitkár is részt vesz ellenzéki politikusokkal vitatkozva szakterületük kérdéseiről. A rendezvény legérdekesebb eseményeit pedig élőben lehet majd követni a Facebookon. Hollik István a Tranzit programja kapcsán a Magyar Nemzetnek elmondta: a közéletről, hazánk jövőjéről való vitatkozás viszi előre az országot.

Csütörtök este kezdődik Tihanyban az idei Tranzit rendezvénysorozat, amelyen ezúttal Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond majd. Az Együtt erő vagyunk elnevezésű közéleti évadnyitó rendezvényen magas színvonalú előadások és politikai viták várják majd a résztvevőket.

Van egy mikroorganizmus, ami felforgatta mindenkinek az életét, és sok rendezvényt nem is lehetett megtartani miatta, köztük az idei Bálványosi Nyári Szabadegyetemet sem – mondta a Magyar Nemzetnek Hollik István, amikor megkérdezték, Orbán Viktor péntek reggelre tervezett beszéde miatt lehet-e a Tranzitot az idei év Tusványosának tekinteni.

A Tranzit szervezőbizottságának tagjaként Hollik István elárulta, a szervezők sokat gondolkoztak rajta, hogyan tarthatnák meg a Tranzitot az ősszel, és úgy döntöttek, hogy csak akkor vágnak bele, ha a járványügyi szabályok maradéktalan betartásával lehetséges a szervezés.

Ezért idén nem a megszokott Tranzit fesztivált, hanem egy szűkebb körű közéleti témájú évadnyitót rendezünk, és felkértük a miniszterelnök urat, hogy tartson előadást – mondta Hollik István.

A 2020-as Tranziton a koronavírus-járvány miatt csak ötszáz fő lehet jelen.

Annak érdekében, hogy a miniszterelnök úr gondolatait ne csak a helyszínen jelen lévő félezer résztvevő hallhassa, hanem minden érdeklődő magyar, a beszédet élőben lehet majd követni a Facebookon és a Hír TV-n.

A miniszterelnök beszédét lényegesen többen szeretnék élőben hallgatni, de szigorúan be fogjuk tartani a járványügyi szabályokat – mondta ennek kapcsán Hollik István és elárulta, Orbán Viktor beszéde mellett az érdekesebb vitákat is lehet majd az interneten követni.

A miniszterelnöki beszéd várható témájáról annyit osztott meg a politikus, hogy a kormányfő valószínűleg arról fog beszélni, milyen Magyarországot szeretne látni a XXI. században, és a Tranzit közössége hogyan tud segíteni abban, hogy hazánk a század nyertese legyen.

A Tranziton idén számos érdekesnek ígérkező előadásra és politikai vitára kerül majd sor. Pénteken Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár vitázik majd Ujhelyi Istvánnal, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) európai parlamenti képviselőjével család- és népesedésügyi kérdésekről. Ezt követően pedig Magyarország eredményeiről beszélget Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a szintén momentumos Hajnal Miklóssal. A pénteki napot Szijjártó Péter és Mesterházy Attila, az MSZP képviselőjének fellépése zárja, akik a magyar külkapcsolatok irányairól vitatkoznak majd. Szombaton Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő vitázik majd népjóléti kérdésekről, utánuk pedig Varga Judit igazságügyi miniszter és Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő beszélget a Magyarországot érintő brüsszeli vitákról.

A nap záró csörtéje Merre tovább – nemzeti vagy nemzetközi ­Európa? címmel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Tóth Bertalan, az MSZP elnöke között zajlik majd. Ezeket a vitákat mind élőben követhetik a Facebookon az érdeklődők.

A politikai vitáknak a Tranziton komoly hagyománya van. Úgy gondoljuk, hogy a közéletről, hazánk jövőjéről való eszmecsere viszi előre az országot – fogalmazott Hollik István annak kapcsán, hogy sikerült a magyar közéletben ritka politikai vitákat tető alá hozniuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában