aktuális tanítások

2020.10.22. 12:42

Szent II. János Pál pápa-poszterek láthatók egy hónapig a metróban

A kiállítást a Lengyel Intézet szervezte a lengyel pápa születésének centenáriuma alkalmából.

Pope John Paul II (Karol Jozef Wojtyla) celebrating the mass at Stoice racecourse. Ljubljana, Slovenia. 1996 ©Galazka/MP/Leemage

Forrás: LEEMAGE/AFP

Fotó: GRZEGORZ GALAZKA

Csütörtöktől egy hónapon keresztül Szent II. János Pál pápa-poszterek lesznek láthatók a budapesti metrószerelvényekben. A metrókiállítást a Lengyel Intézet szervezte a lengyel pápa születésének centenáriuma alkalmából – közölték a szervezők a kiállítás sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója elmondta: a posztereken Adam Bujak lengyel fotóművész Szent II. János Pálról készített képei láthatók és a lengyel pápa gondolatai olvashatók.

Jan Dziedziczak államtitkár, a külföldön élő lengyelekért felelős kormánybiztos arról beszélt: II. János Pál Lengyelország legnagyobb adománya volt a világnak. A szent pápa tanítása ma is aktuális és univerzális – tette hozzá.

Felidézte: II. János Pál két alkalommal, 1991-ben és 1996-ban járt Magyarországon. Mindkétszer Lengyelországból érkezett, és mindkétszer szimbolikusnak nevezte ezt, kiemelve a két nemzet közötti testvériséget.

Jan Dziedziczak kitért arra is: 2003-ban, amikor a lengyel társadalomban arról vitáztak, hogy az ország belépjen-e az Európai Unióba, sokan azzal érveltek a belépés ellen, hogy az unió baloldali, keresztény- és családellenes nézeteket fog ráerőltetni a lengyelekre.

II. János Pál pápa erre azzal válaszolt, Lengyelországnak épp azért kell belépnie az EU-ba, hogy megváltoztassa azt, hogy a lengyelek „hitükkel és értékeikkel felelősséget vállalhassanak Európáért” – mondta.

Hozzátette: ma épp Lengyelország és Magyarország küzd a keresztény Európáért és azért, hogy az EU visszatérjen a gyökereihez, az alapító atyák elképzeléseihez.

Osztie Zoltán, a sajtótájékoztatónak helyet adó belvárosi plébániatemplom plébánosa kiemelte: a plakátokon van három ismétlődő szó: az igazság, a szeretet és a szabadság. E három szó összetartozik, egyik sem létezhet a másik nélkül és „mindhárom maga Krisztus” – közölte.

Karol Wojtyla 1920-ban született. 1978. október 16-án választották pápává, október 22-én iktatták be. Ő volt az első lengyel származású katolikus egyházfő, egyben a 20. század leghosszabb ideig (1978–2005) uralkodó egyházfője. 2011-ben boldoggá, 2014-ben szentté avatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában