beláthatatlan hatások

2021.05.25. 18:54

A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna (videó)

A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának – mondta Schanda Tamás.

A feltétel nélküli alapjövedelem igazságtalan és káoszt hozna. A kormány célja, hogy aki dolgozni akar, az találjon magának munkát – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára kedden a Facebook-oldalán megosztott videóban.

„El tudják önök képzelni, hogy mi lenne, ha minden magyar állampolgár havonta feltétel nélkül, mindentől függetlenül rendszeresen pénzt kapna?” – tette fel a kérdést Schanda Tamás a videóban, hozzáfűzve, ráadásul úgy, hogy az alapjövedelem nem lenne semmilyen más követelményhez kötve, például a rászorultsághoz.

„Önök szerint mi történne, ha mindenki úgy döntene, inkább elvan az igyenpénzből, nem dolgozik és nem akar munkát keresni?” – folytatta Schanda Támás, aki szerint erre a válasz a káosz.

Jelezte, hogy a feltétel nélküli alapjövedelmet sokan az eddigi szociális juttatásaik helyett kapnák, így sok célzott szociális program szűnne meg, ami hátrányos. „Ha bevezetnénk, az állami kiadások jelentősen megemelkednének, ami adóemelésekhez és az ország eladósításához vezetne. Szerintünk a szegénységből való kiemelkedést a munka segíti” – hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette, a kormány célja, hogy aki akar és tud dolgozni, az találjon magának munkalehetőséget.

Schanda Tamás szerint az „ingyenpénz” bevezetése kedvezőtlenül hatna az ország versenyképességére, és beláthatatlan társadalmi hatásai lennének.

Emlékeztetett, mások már próbálkoztak a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésével: a finn kormány kísérletében egy véletlenszerűen kiválasztott csoport minden hónapban megkapta az alapjövedelmet. A kísérlet azonban nem váltotta be a foglalkoztatottság növeléséhez fűzött reményeket, így a finn kormány úgy döntött, hogy nem folytatja tovább.

„Az alapjövedelem tehát igazságtalan, mert mindenkinek járna, annak is, aki nem szorul támogatásra; álságos átverés, hiszen azok, akik valóban rászorulnak a támogatásra, nem kapnának sokkal több pénzt, mint amennyi a mostani rendszerben is jár nekik” – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem azért is igazságtalan, mert elvesz azoktól, akik keményen dolgoznak és lehetővé teszik, hogy azok kapják, akik nem is akarnak dolgozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában