szavazati jog

2021.05.27. 17:03

A moldovaiak csaknem egynegyede szerzett román állampolgárságot

A Moldovai Köztársaság 2,7 milliós lakosságának csaknem egynegyede, 642 149 állampolgár szerezte meg az eltelt két évtizedben a román állampolgárságot is – közölte csütörtökön a G4Media román hírportál.

Az évekre lebontott statisztikából kiderül, hogy 2002-től kezdődően évente több ezer, majd 2009-től kezdődően – miután Bukarest megkönnyítette a visszahonosítási folyamatot – évente több tízezer moldovai kapta meg a román állampolgárságot, 2011-ben számuk a 80 ezret is meghaladta.

A friss adatokat – az USR-PLUS szövetség színeiben a külföldi választókerületben mandátumot szerzett – Stefan-Iulian Lőrincz parlamenti képviselő interpellációjára válaszolva tette közzé honlapján az igazságügyi minisztérium.

2020 december 31-én további 144 397 moldovai várta, hogy a bukaresti igazságügyi minisztériumnak alárendelt állampolgársági hatóság elbírálja honosítási kérelmét.

A G4Media rámutatott, hogy tavaly a világjárvány miatt bevezetett utazási korlátozások visszavetették a kérvényezést, és a korábbi 70-80 ezerhez képest már alig több mint 17 500 moldovai állampolgár kérte a román iratokat, de a hatóság a korábbi igényléseket feldolgozva több mint 66 ezer román állampolgárság kérelmet hagyott jóvá. Az USR-PLUS képviselője szerint a hatóság létszámhiánnyal küzd, ezért egyes dossziék elbírálására még mindig 10-14 hónapot kell várni.

A román törvények a külföldi lakhely megőrzése mellett is lehetővé teszik az állampolgárság megszerzését mindazok számára, akiknek a felmenői valamikor román állampolgárok voltak.

A legtöbb kérelmező a Moldovai Köztársaságból érkezik, a volt szovjet tagköztársaság területének nagy része ugyanis a két világháború között Romániához tartozott.

A román állampolgársági gyakorlat a magyar kormány számára is hivatkozási alapul szolgált a kedvezményes honosítás bevezetésekor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában