iszlám állam

2021.06.28. 16:11

Az Egyesült Államok a terrorizmus elleni harc folytatását sürgeti

Az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc folytatására sürgette az Egyesült Államok szövetségeseit Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn Rómában a Washington vezette, 83 államból és nemzetközi szervezetből álló terrorellenes koalíció tanácskozásán.

Mint mondta, az utóbbi években jelentős sikereket értek el, „de még sok elintézendő munka van”.

Blinken figyelmeztetett, hogy az iszlamista szervezet még mindig képes nagyobb terrorcselekmények elkövetésére Irakban és Szíriában. Ezzel összefüggésben felidézte a mintegy harminc halálos áldozatot követelő januári bagdadi merényletet. Az amerikai diplomácia vezetője felhívta a figyelmet arra a veszélyre is, amit az Iszlám Állam afrikai terjeszkedése jelent.

Blinken szót emelt a Szíriában bebörtönzött külföldi dzsihadisták hazaszállítása és bíróság elé állítása mellett is.

Elfogadhatatlannak nevezte azt a helyzetet, hogy a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség által üzemeltett táborokban a terrorszervezet tízezer harcosát tartják fogva.

– Ez a helyzet egyszerűen tűrhetetlen. Nem maradhat fel beláthatatlan ideig. Az Egyesült Államok felszólítja a származási országokat, köztük koalíciós partnereit, hogy fogadják vissza, rehabilitálják és amely esetben lehetséges, vonják felelősségre állampolgáraikat – emelte ki Blinken.

Az amerikai külügyminiszter további 436 millió dollár (130 milliárd forint) humanitárius segélyt ígért a konfliktusövezeteknek.

Hozzátette, hogy ezzel az Egyesült Államok szíriai polgárháborúval kapcsolatban folyósított segélyei összesen 13,5 milliárd dollárra (4 ezer milliárd forint) gyarapodnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában