Szolnok

2021.08.25. 17:28

Családbarát munkahelyek díjait adta át Novák Katalin

Családbarát munkahelyeknek odaítélt díjakat adott át a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán Szolnokon, Szalay Ferenccel, a város kormánypárti polgármesterével együtt.

Szalay Ferenc polgármester és Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter átadja a családbarát munkahely díjat Erdélyi Krisztinának, a Malagrow Kereskedelmi Kft. marketing vezetõjének Szolnokon, a Városháza dísztermében 2021. augusztus 25-én.

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

A munka, a munkahely a család alapja, a családalapítás előfeltétele, de nem egyenértékű azzal – közölte Novák Katalin.

Ha van munka, akkor lehet gondolkodni a családalapításon, hiszen el kell tartani a családot. Lehet munka nélkül is családot alapítani, de úgy sokkal nehezebb

– tette hozzá.

Elmondta: országosan is díjazzák a családbarát munkahelyeket, 11. éve hirdetnek ilyen pályázatokat.

Félmilliárd forint támogatást kapott eddig csaknem ötszáz családbarát munkahely

– közölte Novák Katalin.

Közölte:

Európában Magyarországon emelkedett legnagyobb mértékben a házasságkötési és gyermekvállalási kedv az elmúlt tíz évben.

Pozitívnak nevezte, hogy jövőre visszaadják a személyi jövedelemadót (szja) a gyereket növelő családosoknak, a 21 év alattiak pedig szja-mentesek lesznek, továbbá azt, hogy elindult az otthonteremtési program a lakásfelújításokra is.

A munka olyan érték, amely több pusztán pénzkeresetnél, hiszen a gyerekeknek is példaként szolgál. A segélyből élő szülők gyermekeivel nagyon nehéz felnőttként megértetni, hogy a munka érték – tette hozzá. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a mai fiatalokra jellemző a dolgozni akarás, nemcsak eltölteni szeretnék a munkaidőt és pénzt akarnak keresni, hanem látni szeretnék munkájuk értelmét is.

Novák Katalin kitért arra, hogy

egyre több olyan munkahely van – általában a multinacionális cégeknél, a versenyszférában ez különösen jellemző -, ahol arról akarják meggyőzni a munkavállalókat, hogy a munka és a család egyenértékű, és a család felváltható a munkahelyükkel.

Jó, ha családias légkörben lehet dolgozni, de kell idő a munka mellett a családra is – mondta a miniszter, megjegyezve: egy családbarát munkahely rugalmasan tud reagálni, és megértéssel fogadja, ha a családban kiszámíthatatlan, váratlan helyzetek adódnak.

Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő méltatta a magyar családtámogatási rendszert, otthonteremtési lehetőséget. Üdvözölte, hogy a kormány befektetésként tekint a családok boldogulására, a fiatalok számára lehetőségeket kínál.

Család, biztonság, munkahely, érték, karrier, mind olyan érték, amely „a magyar kormány alapvetése”

– mondta.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere a munkahelyek fontosságát hangsúlyozva elmondta: megtöltötték a Szolnoki Ipari Parkot, új ipari park nyílt, inkább munkaerőhiány van a városban. Alapvető céljaik között említette az oktatás mellett az egészséges életmódot, és azt, hogy a gyerekek számára természetes legyen a közösségen belüli együttműködés, egymás segítése.

A beszédek végén kitűzték a családbarát logót is ábrázoló zászlót a városháza dísztermének Kossuth térre néző erkélyére.

Az ünnepségen „Szolnok családbarát munkahelye” díjat kapott az agrárpiaci és hulladékkezelési üzletággal működő Malagrow Kereskedelmi Kft., a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Novák Katalin az ünnepség után Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselővel és Szalay Ferenc polgármesterrel felkereste a megújult Móra Ferenc úti bölcsődét.

A miniszter elmondta:

Szolnokon annyi gyermek számára van bölcsődei férőhely, ahányan igénylik azt. Kiemelte, két és félszer annyi településen működik ma bölcsőde, mint ahány helyen tíz évvel ezelőtt volt Magyarországon.

Az elmúlt tíz évben 170 milliárd forintot fordítottak bölcsődefejlesztésekre, folyamatosan bővítik a férőhelyeket – mondta.

Borítókép: Szalay Ferenc polgármester és Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter átadja a családbarát munkahely díjat Erdélyi Krisztinának, a Malagrow Kereskedelmi Kft. marketing vezetőjének Szolnokon, a Városháza dísztermében 2021. augusztus 25-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában