Afgán konfliktus

2021.08.18. 23:09

Üres kincstárat találtak a tálibok a hatalomátvételkor Kabulban

Az iszlamista tálib lázadók az Afgán Központi Bank (DAB) nagyjából kilencmilliárd dolláros tartalékának mindössze 0,1-0,2 százalékához férhetnek hozzá – közölte szerdán a pénzintézet külföldre menekült elnöke.

Adzsmal Ahmadi arról számolt be a Twitteren, hogy ennek az összegnek a nagy részét a nemzetközi tartalékok teszik ki, például amerikai államkötvények, vagyoneszközök és arany formájában, pusztán kisebb hányada van a dél-ázsiai országban készpénzben.

Mint közölte, Afganisztánban a jegybanknak „a nullához közelít” a dollártartaléka, mivel a radikális felkelők offenzívájára tekintettel

nem kapták meg a tervezett szállítmányt külföldről.

– A soron következő pénzszállítmány nem ért célba. Úgy tűnik, hogy partnereink sejthették, hogy mi fog történni – fogalmazott.

Ahmadi kiemelte, hogy a valutatartalék hiánya nagy valószínűséggel a nemzeti fizetőeszköz, az afgáni leértékelődését, valamint az infláció emelkedését fogja okozni. Továbbá rámutatott, hogy a tálibok komoly nehézségekbe ütközhetnek, ha hozzá akarnak jutni a jegybank nemzetközi tartalékaihoz, minthogy a csoportot a világ számos országa, köztük az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja számon, s így szigorú szankciók vannak ellene érvényben.

– A tálibok győztek katonailag, most viszont kormányozniuk kell. Nem lesz egyszerű – hangsúlyozta.

Ahmadit körülbelül egy évvel ezelőtt nevezték ki a jegybank ügyvezető elnökének, korábban dolgozott az amerikai pénzügyminisztériumban, a Világbanknál és egy magán-tőkealapnál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában