Ország-világ

2021.09.06. 06:20

LMBTQ-érzékenyítés a spanyol iskolákban

Az LMBTQ-fóbiát, rasszizmust, a nők és férfiak közötti egyenlőtlenséget számolná fel a spanyol kormány az új oktatási törvénnyel. Jövőre teljes reformot hajtanak végre az iskolákban: jön az érzelmi alapú matektanítás, átalakítják a szexuális felvilágosítást és már az óvodások fejéből kiradírozzák a nemi és szexuális megkülönböztetés fogalmát.

Protesters take part in a demonstration against LGTBQ-phobia in Corunna on July 11, 2021. - The killing of Samuel Luiz on July 3, 2021 in Corunna, in a suspected homophobic attack, has sparked nationwide protests to demand better protection for gay people. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Miguel Riopa

Nemek közötti egyenlőségre, erőszakmentességre és elfogadásra nevelik a jövőben a gyerekeket Spanyolországban. A következő tanévben ugyanis teljes oktatási reformot hajt végre a kormány – írja a Magyar Nemzet.

Az új törvény az emocionális oktatásra helyezi a hangsúlyt minden téren, vagyis a tantárgyakat – függetlenül attól, hogy reál vagy humán – érzelmi megközelítéssel tanítanak majd.

Búcsúzik a hagyományos matematikaoktatás: már nem az lesz a cél, hogy minél több tudást szuszakoljanak a gyerekek agyába, hanem hogy többen kötődjenek a számokhoz. Ezzel együtt a matekhoz fűződő, „veleszületett tehetség” fogalmát is eltörlik. A spanyol lánygyermekek egy megalapozatlan sztereotípia miatt azt gondolják: a fiúk tehetségesebbek ezen a téren és ez visszaveti a teljesítményüket. A jövőben arra nevelik őket, hogy mindkét nem tagjai egyformán rátermettek, tehát megszűnik a nemi megkülönböztetés a tanórákon.

Átalakítják a szexuális felvilágosítást, mely már nemcsak arról fog szólni, hogy megtanítják az emberi test felépítését és a fogamzásgátlási módszereket, hanem emocionális szálakat is fűznek a témához. A cél, hogy kitolódjon az első szexuális aktusok időpontja és a fiatalok ne érezzenek igényt a gyakori partnercserére sem.

Kiemelt figyelmet kap a törvényben az erőszakmentesség is.

Minden gyereket arra oktatnak majd, hogy konfliktushelyzetben képes legyen a békés megoldás megválasztására. Ehhez erősítik az empátiát és az elfogadási képességet, amivel végül teljesen el akarják tüntetni a gyűlölködést és a kiközösítéseket az osztálytermekből.

Nagyfokú LMBTQ-érzékenyítés is várható a következő tanévtől: kiemelt szerepet kap a nemi megkülönböztetéstől mentes tanítás.

Az LMBTQ-fóbia felszámolása érdekében arra oktatnak már hároméves korban is, hogy leszbikusnak, melegnek vagy transzneműnek lenni normális dolog. Az LMBTQ-gyerekek iskolai befogadása sem ütközik majd akadályba: mindenkinek engedélyezik valódi személyisége kibontakoztatását. Ha egy magát lánynak érző fiúgyermek azt kéri, lánynéven szólítsák vagy fordítva, akkor azt az oktatóknak kötelességük lesz teljesíteni.

Kiemelt figyelmet szentelnek a gyerekek tanulási nehézségeinek leküzdésére is. Ehhez az egyéni foglalkozásokat részesítik előnyben, hogy az érintettek ne érezzék magukat másnak, mint a többiek. Megerősítő mechanizmusok segítségével juttatják majd át őket a nehézségeken, ezért részben megtiltják buktatást is, mely csak egy szélsőséges esetben, kizárólag egyszer alkalmazható eszközzé válik.

A kormány célja a reformmal, hogy még el- és befogadóbb országgá tegye Spanyolországot, melynek kulcsa az alapoktatásban rejlik. Az új oktatási törvény tervezete már az autonóm régiók előtt van és jóváhagyásra vár.

Borítókép: LMBTQ-tüntető Spanyolországban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában