Ország-világ

2021.11.17. 20:47

Ha Jakab Péter tényleg trükközött, minimum két évet kaphat

Visszaélhet a közpénzből biztosított lakásbérlés lehetőségével Jakab Péter, a Jobbik elnök-frakcióvezetője, lapinformáció szerint ugyanis évi hárommillió forintért vett ki egy újbudai lakást, amelyben nem ő tartózkodik, hanem bérbe adták egy másik személynek. A politikus tagadta a Bors cikkében szereplő állításokat, és pert helyezett kilátásba.

Jakab Péter, a Jobbik elnök-frakcióvezetõje felszólal napirend elõtt az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. október 18-án.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Az ilyen típusú ügyekben annak a vizsgálata szükséges, hogy a jogszabályon alapuló használat mellett az esetleges hasznosítás – azaz székhelyszolgáltatás vagy bérbeadás – is megilleti-e az országgyűlési képviselőt – nyilatkozta a Mediaworks Hírcentrumnak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász arról, hogy a Bors azt írja: Jakab Péter és a párt parlamenti frakcióvezetője az Országgyűlés Hivatala (OH) által biztosított lakással trükközhet. A jogász hozzátette: amennyiben ugyanis a képviselő esetleg nem jogosult a bérbe kapott lakás hasznosítására, a polgári jogi kártérítés szabályai alapján, esetleg büntetőjogi értelemben felelősségre vonható. Utóbbival kapcsolatban általánosságban rögzítendő, hogy aki költségvetésbe történő befizetési kötelezettség vagy költségvetésből származó pénzeszközök vonatkozásában mást tévedésbe ejt, tévedésben tart, valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz vagy a valós tényt elhallgatja, illetve költségvetésbe történő befizetési kötelezettséggel kapcsolatos kedvezményt jogtalanul vesz igénybe, vagy költségvetésből származó pénzeszközöket a jóváhagyott céltól eltérően használ fel, és ezzel vagyoni hátrányt okoz, vétség miatt minimum két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Mediaworks Hírcentruma megkereste az Országgyűlés Hivatalát, amely válaszában azt írta, a jogszabály nem zárja ki, hogy a képviselő által bérelt lakásba egy vállalkozás legyen bejelentve. Az OH-nak nincs ellenőrzési jogköre,

ám ha mégis jogsértést tapasztalnak, akkor felmondják a szerződést, és értesítik a hatóságot.

A Bors úgy tudja, Jakab Péter jelenleg a XI. kerületi Fraknó utcában bérel egy negyedik emeleti panellakást, a lap által a cikkhez mellékelt szerződésrészlet szerint havi 239 ezer forintért. Ismert, hogy azon képviselők lakhatását fedezi az OH, akiknek nincs budapesti ingatlanjuk, és igénylik az elhelyezést. Ilyenkor a képviselő lakásbérleti szerződést köthet vagy akár szállodába is mehet, és a költséget – havi több mint 346 ezer forintig – az Országgyűlés Hivatala fedezi.

– A pártelnök egyáltalán nem lakik a lakásban, hanem azt kiadták másnak, valószínűleg ugyanennyiért – írja a Bors. Az információt a Jobbik két vezető politikusa juttatta el a laphoz, akiknek elegük van abból, ahogyan Jakab Péter vezeti a pártot. A lap a konstrukciót trükközésként jellemezte, hozzátéve, hogy így akár évi hatmillió forintot vághat zsebre a képviselő és a főbérlő.

A Borsnak a gondnok és a szomszédok is megerősítették, hogy sosem találkoztak még Jakab Péterrel a házban, „valójában egy hölgy bérli az ingatlant, kizárólag őt látják ki- és bemenni a lakásba”.

Jakab bérlőjéről a lap annyit közölt, hogy a politikus régi ismerőse, szomszédja a miskolci Eper utcából. A Bors szerint a hölgy a cégnyilvántartás szerint egy vállalkozást is bejegyeztetett a lakásba, ami így cégközpontként üzemel. – Tripla haszon – kommentálta a lap.

Jakab Péter Facebook-oldalán reagált, és tagadta, hogy kiadta volna a lakást, valamint közölte, hogy ritkán tartózkodik az ingatlanban. „[…] mikor Budapesten van munkám, de még akkor sem egy lakásban ülök, hanem végzem a képviselői teendőimet” – írta a politikus. Kiemelte: perelni fog a megjelent cikkekért.

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik elnök-frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. október 18-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában