Érdektelenség

2021.12.18. 22:42

LikeFight: lejtmenetben a baloldali szereplők népszerűsége a Facebookon is

Ezen a héten a Facebookon tovább nyílt az olló a jobboldal és a baloldal között, a Fidesz előretörése minden fronton nőtt, Márki-Zay Péter és a baloldal pedig hiába próbálkozik bármivel is, a lemaradásuk egyre jelentősebb – számolt be a Mandiner.

Ezúttal a december 10. és december 16. közötti időszakot elemezte ki a Mandiner stábja. A legfrissebb eredmények egyaránt szoros korrelációt mutatnak a kiszivárgott baloldali, valamint a Századvég által közölt klasszikus közvéleménykutatási adatokkal. A facebookos interakciószámok sem szolgálnak jó hírekkel a baloldal számára.

Az elmúlt hetekben a baloldal részéről több kísérlet is történt a politikai ingerküszöb áttörésére: gondoljunk csak a Völner-ügyben felépített kommunikációs offenzívára, vagy az új népszavazási kezdeményezésekre. Ezek a megmozdulások nem segítettek a baloldalnak abban, hogy szereplőik bármely fronton több lájkhoz, megosztáshoz jussanak.

E kísérletek az interneten mindeddig érdektelenségbe fulladtak.

Forrás: Mandiner

Politikusok

Ezzel szemben Orbán Viktor tovább növelte interakciószámait, átlépve a negyedmilliós lélektani határt is a héten.

Megállíthatatlannak tűnik a második helyet megszerző Szijjártó Péter is, talán az ő esete a legjobb példa arra, hogy a követőtáborok mennyire meghálálják a rendszeres, aktív jelenlétet a Facebookon.

Varga Juditot az elmúlt két hétben számos baloldali politikus és médiatermék támadta, de ezek meg sem ingatták előkelő helyét a politikusi versenyben – ellentétben Karácsony Gergellyel, akit a Városháza körül kialakult korrupciós botrányok látványosan visszavetették az interakciólistán – írja összefoglaló cikkében a Mandiner.

Forrás: Mandiner

A jobboldali blokkon belül az érdekes mozgások nem az élvonalban, sokkal inkább a középmezőnyben történnek: az országosan talán kevésbé ismert KDNP-s Aradszki András is bekerült a legjobban szereplő politikusok közé.

A baloldal összteljesítménye csökkent, s azon belül továbbra sem tudott az élre törni Márki-Zay Péter, hiába költ sokkal többet, mint bármely más baloldali politikus.

A baloldal miniszterelnök-jelöltje ezen a héten kevesebb interakciót tudott szerezni, mint a múlt héten, pedig csapata ma már láthatóan több erőfeszítést tesz bele a bejegyzésekbe, ám mindez nem vezetett nagyobb sikerhez. Sőt – emelte ki cikkében a Mandiner.

Forrás: Mandiner

Hivatalos oldalak

Rendkívüli esemény nélkül zajlott ez a hét is, meggyőző jobboldali fölény alakult ki a hivatalos oldalaknál. A kormány és a Fidesz a szokásos módon vezeti a listát. A KDNP pedig előzte az LMP-t, a Momentumot és a Párbeszédet is.

A hivatalos oldalak tekintetében a Fidesz és a baloldal stratégiája talán ezen a héten tért el leginkább egymástól: míg a Kormány és a Fidesz oldalai előkelen szerepeltetik Orbán Viktort, addig a baloldali pártok majdnem egyet sem posztolnak Márki-Zay Péterről.

Talán ez már a mérések konzekvenciáit levonó döntések miatt alakulhatott így, a baloldal miniszterelnök jelöltje ugyanis nem hozza a lájkokat.

Forrás: Mandiner

Véleményvezérek

A Megafon véleményvezéreinek és a hagyományos jobboldali mémoldalaknak a kétharmad körüli eredményükkel, trendszerű erősödésükkel eddig sem volt okuk panaszkodni, azonban a 71 százalék felett „bezsebelt” legújabb interakciószám egyértelműen a baloldali kampánygépezet megroppanását jelzi.

A baloldalon eltűnt a lelkesedés, s még a posztok száma is visszaesett.

A jobboldal egyáltalán nem engedett az év végi hangulat csábításának, szünet nélkül terítik üzeneteiket és sorban állítják elő a tartalmakat – olvasható a Mandiner elemzésében.

A megcsappant interakciószámok jól jelzik, hogy bár a DK-s oldalak mindent elkövettek, hogy megkedveltessék Márki-Zay Pétert a baloldali törzsbázissal, az elégedetlen kommentek számának növekedése és az egyre fogyatkozó megosztások, lájkok száma komoly kihívást jelentenek Márki-Zay Péter és a komplett baloldal számára.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában