Újkori cenzúra

2022.08.19. 10:54

A Bibliát is el kell távolítani az iskolák polcairól Texasban

Egy texasi tankerületben "tartalmi felülvizsgálat" alá vetik a könyvek egy részét, amelyek ellen panasz érkezett a tanévben, és amelyeket ezért az iskolai könyvtáraknak le kell venniük a polcaikról. A kifogásolt művek között van a Biblia és Anne Frank naplója is.

Fotó: Shutterstock

Egy texasi tankerület vezetői többek között a Biblia eltávolítására is felszólították az iskolák könyvtárait, miután panaszra vizsgálat indult több kiadvány ellen, hogy összeegyeztethetők-e a tanintézmények oktatási elveivel.

 

A kifogásolt és vizsgálat alá vont művek között szerepel a Biblia mellett Anne Frank naplójának egy képes kiadása, valamint LMBTQ-témáról szóló ifjúsági kiadványok.

 

A Fort Worth városához közeli Keller Független Iskolai Kerület (Keller Independent School District)vezetősége múlt héten új oktatási programot fogadott el, ami új követelményeket állapít meg az intézményekben tartható könyvekról, és 30 napos nyilvános betekintési eljárást is előír, mielőtt az intézmények könyvtárai beszereznék őket.

Emellett 

átmenetileg arra kötelezik az intézményeket, hogy távolítsák el polcaikról azokat a kiadványokat, amelyek ellen az elmúlt tanévben panasz érkezett. Ezeknél a műveknél tartalmi felülvizsgálatot kell indítani, és meg kell állapítani, hogy megfelelnek-e az oktatási irányelveknek.    

A tankerület iskolavezetőknek küldött levelét a Texas Tribune napilap hozta nyilvánosságra, ezután a tankerület közleményt adott ki. Eszerint azok a könyvek, amelyek megfelelnek az általuk megállapított új oktatási irányelveknek, azonnal visszakerülnek az iskolák könyvtáraiba.

Texas állam iskoláiban a 2022/23-as tanév augusztus 22-én, jövő hétfőn kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában