Durva

2022.08.20. 07:00

A Balkánon több fegyver van a civileknél, mint a rendőrségnél és katonaságnál együttvéve

Szerbiában és Montenegróban is 39 fegyver jut 100 emberre a 2021-es felmérések szerint.

"Csak a szerbek másfél millió fegyvert birtokolnak illegálisan"

Forrás: Shutterstock

Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, Észak-Macedóniában, Szerbiában és Koszovóban 6 millió fegyver van, ez derült ki egy korábbi nemzetközi kutatásból. Ezek 90 százalékát a lakosság birtokolja – adta közre a V4NA hírügynökség.

Fegyver, töltény
Szerbiában 2003-ban 50 ezer illegális fegyvert adtak át az állampolgárok a hatóságoknak.
Forrás: Shutterstock

Kilencszer annyi pisztoly és puska van civil tulajdonban a balkáni országokban, mint a katonaságnál és a rendőrségnél összesen – írja a B92 friss cikke egy 2018-as kutatásra hivatkozva. 

A belgrádi Biztonságpolitikai Központ honlapján olvasható felmérés szerint fél- és másfél millió közé tehető azon háztartások száma a régióban, ahol van otthon lőfegyver. Arányában Szerbiában és Montenegróban van a legtöbb könnyű kézi fegyver, 100 személyre 40 jut. Becslések szerint csak a szerbek másfél millió fegyvert birtokolnak illegálisan, míg bejelentve 1,1 millió van náluk.

A helyzet azóta sem változott. A 021.rs szerbiai hírportál cikke szerint 2021-ben Szerbiában és Montenegróban is 39 fegyver jutott 100 emberre. Ez összhangban van a 2018-as adatokkal.

Zarko Trebjesanin pszichológus szerint ez a terület tradíciójából és háborús történelméből fakad. "A Balkánon, ahogyan egy-egy kép vagy ikon van minden házban, úgy szinte mindenhol található lőfegyver is."

A Biztonságpolitikai Központ honlapján kiemelik: a lőfegyverek illegális birtoklásának és csempészetének problémája az 1990-es évek összecsapásai alatt erősödött fel, amikor a fegyverek a háborúk miatt könnyen hozzáférhetővé váltak, s ellenőrizhetetlen volt, hogy kinél vannak. Az intézményekkel szembeni félelem és bizalmatlanság miatt az állampolgárok nagy része legálisan vagy illegálisan szerzett fegyvert önvédelem céljából.

A politikai és a társadalmi-gazdasági válságok, valamint a háborús fenyegetések az elmúlt 30 évben azt eredményezték, hogy az emberek ragaszkodnak a fegyvereikhez, a legrosszabb esetekre tartogatják azt. A civilek kezében felgyülemlett illegális fegyverek egyértelműen a régió és Európa egyik súlyos biztonsági problémáját jelentik 

– figyelmeztet a Biztonságpolitikai Központ.

Bármikor elsülhet a fegyver

Predrag Petrovic, a Központ kutatási igazgatója szerint maga a tény, hogy valakinek fegyvere van, kockázatot jelent, és csak a körülményektől függ, hogy használni fogja-e azt valaha.

A Nyugat-Balkánon felhalmozódott nagy mennyiségű lőfegyverek komoly biztonsági kockázatot jelentenek, mert ezeket a fegyvereket nap mint nap használják csempészetre, szervezett bűnözésre, de a családon belüli különféle bűncselekményekre vagy gyilkosságokra is. A krónikák tele vannak lőfegyverrel elkövetett szörnyű bűnökkel.

Legutóbb Montenegróban történt véres tragédia, amikor egy családi vitát követően Cetinjeben kezdett lövöldözésbe egy férfi. Tíz embert mészárolt le, az utcán sétálókra véletlenszerűen lőtt, még a gyerekeknek sem kegyelmezett, két kiskorút is megölt. Több embert megsebesített, majd a szomszédja lőtte le az elkövetőt.

Cetinje, puska, helyszínelő
Puskát visz egy helyszínelő rendőr Cetinjében, miután egy férfi lövöldözni kezdett, és megölt tizenegy embert 
Fotós: Boris Pejovic / Forrás: MTI/EPA

Petrovic emlékeztetett, az adatok azt mutatják, hogy a bűncselekmények többségét illegális fegyverekkel követik el. A montenegrói lapok ugyan azt írják, hogy a cetinjei vérontás elkövetőjének volt fegyverviselési engedélye, de nem tudni, hogy az érvényes volt-e még, vagy érvényét vesztette már, mint ahogyan az sem derült ki, hogy a fegyver, melyet a gyilkos ellen használtak legálisan volt a szomszédnál, vagy az is feketén volt az ő birtokában.

Egyes fegyverek már évtizedek óta illegálisan vannak tulajdonosaiknál

"Ezek a fegyverek nem csak a 90-es évek háborúiból maradtak meg a volt Jugoszlávia területén, hanem még korábbról, a XX. század valamelyik összetűzéséből" – magyarázta Petrovic.

Az elmúlt években a szerb és a montenegrói kormány is több akciót indított, hogy begyűjtse az illegálisan tartott pisztolyokat és puskákat, de még így is bőven maradt a lakosoknál.

 Egy-egy ilyen kezdeményezés alkalmával az emberek minden következmény nélkül leadhatták a feketén tartott fegyvereiket. Az egyik legsikeresebb ilyen akciót Szerbiában 2003-ban bonyolították le, akkor 50 ezer illegális fegyvert adtak át az állampolgárok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában