Megszavazták

2022.08.07. 20:07

Szigorú abortuszszabályozást vezettek be Indiana államban

Eric Holcomb kormányzó aláírásával a terhességmegszakítás lehetősége csak bizonyos kivételek mellett marad meg.

Indiana állam kormányzója aláírta a terhességmegszakítás szabályainak szigorításáról szóló törvényt.

A középnyugati állam szenátusa és képviselőháza pénteken szavazta meg a szigorítást, az amerikai legfelsőbb bíróság júniusi döntése nyitotta meg előtte az utat. Indiana az államok közül elsőként élt a legfelsőbb bíróság által biztosított újraszabályozás lehetőségével.

Eric Holcomb kormányzó aláírásával a terhességmegszakítás lehetősége csak bizonyos kivételek mellett marad meg. Ezek közé tartozik, ha a terhesség erőszak vagy vérfertőzés útján jön létre, valamint megmarad az abortusz joga, ha az anya életét és egészségét fenyegeti veszély. A terhesség megszakítható abban az esetben is, ha a magzatnál az élettel össze nem egyeztethető rendellenességet állapítanak meg.

Republikánus törvényhozók a jogszabály vitájában szerették volna a kivételek körét csökkenteni, de ezt a módosítást leszavazták.

A szavazás után Wendy McNamara republikánus képviselő újságíróknak Indiana államot „a nemzet egyik legéletpártibb tagállamának” nevezte.

Indiana állam törvényei a fogantatástól számított 20 héten belül eddig lehetővé tették a terhesség megszakítását.

Korábban a héten Kansas államban népszavazáson utasította el a többség, hogy a törvényhozók megváltoztathassák a terhességmegszakítás szabályozását. A választóktól arra vártak választ, hogy egyetértenek-e az állam alkotmányának módosításával, ami lehetővé tette volna, hogy a törvényhozók napirendre vegyék a terhességmegszakítás kérdését. Az alkotmánymódosítást abortuszellenes csoportok kezdeményezték, Tiszteljük mindkettőjüket (Value Them Both) címmel indítottak kampányt.

Kansas állam alkotmánya eddig természetes jogként tartalmazta az abortusz lehetőségét. Ősszel több hasonló szavazás várható egyebek között Kentuckyban, Kaliforniában, Vermontban és valószínűleg Michiganben is.

A terhességmegszakításról szóló vita az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának júniusi döntése után erősödött fel. A bíráknak az úgynevezett Roe kontra Wade ügyben hozott döntése megszüntette az abortuszjog 1973-as szövetségi védelmét, és a tagállamok jogkörébe utalta a szabályozást.

Borítókép: A legfelsőbb bíróság abortuszról szóló döntése ellen tiltakoznak New Yorkban 2022. június 24-én, miután a testület hatályon kívül helyezte azt a csaknem ötvenéves döntést, amely alapján a szövetségi kormány garantálta az abortusz jogát. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában