Talpon maradás

2022.09.24. 19:30

Potápi: a nemzetpolitikai eredmények megőrzése a legfontosabb

A nehéz politikai és gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy megőrizzük az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikai eredményeit – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton telefonon az MTI-nek.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a XVI. Kufstein konferencia megnyitóján a burgenlandi Felsőpulyán 2022. szeptember 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Filep István

Potápi Árpád János, aki részt vett a burgenlandi Felsőpulyán rendezett, XVI. Kufstein konferencián, hozzátette:

az eredmények megőrzésére azért van szükség, hogy „a magyar közösségek identitását még jobban erősítsük”, és mindenki a szülőföldjén boldoguljon.

Azt mondta, a gazdasági nehézségek az ukrán–orosz háború és az arra adott európai válaszok, a szankciók miatt vannak.

Ez mindenkit érint, minket magyarokat még jobban, mert a nemzet egy része Kárpátalján él

– fogalmazott.

Hozzáfűzte: Szlovákia, Magyarország és Románia, „ahol tömegével élünk”, határos Ukrajnával, a recesszió pedig egész Európát érinti.

Nekünk arra kell keresnünk a választ, hogy ebben a helyzetben hogyan tudunk talpon maradni, és legkevésbé sérülni

– jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy a rendszerváltozás óta a Kufstein konferencia az egyik legfontosabb, határainkon kívül zajló, nemzetpolitikai tanácskozás; az eseményen részt vettek a nagyobb Kárpát-medencei magyar szervezetek képviselői, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek, Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetségének, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének, Forró Krisztián, a szlovákiai Szövetség elnöke, valamint kárpátaljai, erdélyi, felvidéki, horvátországi, délvidéki pedagógusok és a nyugat-európai diaszpóra szervezeteinek képviselői. Jelen volt Páncél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke is.

A Kufstein konferenciát – amelynek elnevezése a rendezvény első helyszínére utal –, kétévente rendezik meg Ausztriában; idén 16. alkalommal az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége és a Közép-Burgenlandi Magyar Kultúregyesület szervezésében szeptember 23. és 25. között bonyolítják le a burgenlandi városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában