Hivatalos látogatás

2022.10.27. 18:10

Novák Katalin Bécsben: Ausztria és Magyarország is a mielőbbi béke elérését támogatja

Átjárható, nyitott belső határokra és biztos külső határokra van szükség Európában - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Bécsben. A magyar államfő rendhagyó módon, vonattal érkezett az osztrák fővárosba.

Novák Katalin magyar és Alexander Van der Bellen osztrák államfő

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Novák Katalin elmondta: az osztrák szövetségi elnökkel tartott megbeszélésen 

megegyeztek abban, hogy mindketten elkötelezettek a két ország közti stabil kapcsolatban, hogy Európa szívében ez a két ország minél erősebb szövetséges legyen.

Beszéltek többek között az Ukrajnában zajló háborúról, a kárpátaljai magyarok helyzetéről, az energiafüggetlenség szükségességéről, a bevándorlás és a migráció kérdéséről, a nyugat-balkáni bővítés folytatásának fontosságáról.

Novák Katalin a bevándorlással kapcsolatban kifejtette: különbséget tenne a menekültek, a legális gazdasági bevándorlók és az illegális bevándorlók között. Kiemelte: a menekültek támogatásában egyértelműen azonos állásponton vannak az osztrák elnökkel, a menekültek támogatása, befogadása humanitárius feladat, a legális gazdasági bevándorlás szuverén nemzeti döntés eredménye lehet, az illegális bevándorlással szemben azonban határozott fellépésre van szükség.

Hozzátette: Magyarország álláspontja, hogy az illegális migráció megállítása érdekében meg kell erősíteni a déli határokat, koncentrálva a szerb és az észak-macedón határra is.

 

Elmondta, hogy Ukrajnából mintegy 1 millió menekült érkezett Magyarországra, a magyar és az osztrák emberek pedig az első perctől határozottan ott vannak a segítségre szorulók mellett.

 

Magyarország álláspontja az orosz-ukrán háborúk kapcsán egyértelmű - mondta Novák Katalin, kiemelve: elítéljük az orosz agressziót, elítéljük egy szuverén független ország fegyveres megtámadását, nem ismerjük el az annektált területek Oroszországhoz való tartozását, és támogatjuk Ukrajnát a most folytatott harcban. Ausztria és Magyarország is a mielőbbi béke elérését támogatja - hangsúlyozta.

Alexander van der Bellen felhívta külön a figyelmet arra, azt "Ausztriában talán kevésbé tudjuk, hogy a háborúnak egy ponton igazán különleges jelentősége van Magyarország számára, ez pedig az Ukrajnában élő magyar kisebbség."

 Álláspontja szerint mindnyájunk számára világos, hogy ez a helyzet Magyarországon aggodalomra ad okot. Ukrajna kisebbségekkel szembeni politikája, hogy óvatosan fogalmazzak, nem mentes minden kritikától - tette hozzá van der Bellen.

Novák Katalin elmondta: Magyarország támogatja a nyugat-balkáni országok integrációját, Európának pedig érdeke a nyugat-balkáni bővítés folytatása. Fontos, hogy a jól teljesítők pozitív, megerősítő üzeneteket kapjanak az Európai Uniótól - tette hozzá.

Kitért az Ausztriában dolgozó magyarok helyzetére és a magyarországi osztrák befektetésekre is. Elismeréssel szólt a Magyarországon jelen lévő osztrák cégekről, amelyek sok embernek biztosítanak munkát, emellett mintegy 115 ezer magyar dolgozik Ausztriában, hozzájárulva az osztrák gazdaság fejlődéséhez.

Kérdésre válaszolva elmondta: csaknem 9000 magyart érintett az az osztrák döntés, amely csökkentette az Ausztriában nem osztrák állampolgárként dolgozó családok támogatását. A szabályozás visszavonására döntés született, így az érintett családok hozzájuthatnak a jogosan nekik járó családtámogatáshoz - fűzte hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában