Kemény csata Brüsszelben

2022.10.04. 23:27

Szijjártó Péter: elértük, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes szállításra

Magyarország elérte, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes kőolajszállításra és kivételt kapjon a nukleáris energia is.

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Magyarország keményen tárgyalt és elérte, hogy az olajársapka ne vonatkozzon a csővezetékes kőolajszállításra, valamint vészhelyzet esetén az ezt pótló tengeri szállításra sem és a szankciók alól kivételt kapjon a nukleáris energia is - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden este a Facebook-oldalán, miután véget ért Brüsszelben az állandó képviselők tanácsának ülése.

A külügyminiszter ismertetése szerint az ülésen ismételten a szankciók voltak napirenden. 

Ahogy már sokszor elmondtuk, a magyar kormány ezúttal sem támogatott olyan szankciós intézkedéseket, melyek kárt okoztak volna Magyarországnak, a magyar embereknek

 - hangsúlyozta.

Keményen tárgyaltunk és elértük, hogy az olajársapka nem vonatkozik a csővezetékes kőolajszállításra

 (mi így vesszük az energiabiztonságunkhoz nélkülözhetetlen kőolajat), valamint vészhelyzet esetén az ezt pótló tengeri szállításra sem.

Elértük, hogy a szankciók alól kivételt kapjon a nukleáris energia, így ezek a szankciók nem vonatkoznak az új paksi atomerőmű építésére sem. Mint ahogyan nem került a szankciós listára egyetlen olyan intézmény sem, amely a nukleáris kutatás-fejlesztési együttműködés szempontjából fontos lenne

 - írta a miniszter.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar energiaellátás biztonságát fenyegető, a magyar embereknek kárt okozó szankciós intézkedéseket tehát ismételten sikerült megakadályozni. A magyar nemzeti érdekekért a jövőben is ugyanígy ki fogunk állni - jelentette ki a külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában