Fontos kérdés

2023.02.02. 18:47

Varga Judit tájékoztatást kért az EB-től arról, együttműködött-e a testület az Action for Democracy-val

Az igazságügyi miniszter a magyar kormány nevében kérte az Európai Bizottság tájékoztatását arról, hogy a testület együttműködött-e bármilyen programban az Action for Democracy nevű szervezettel.

Varga Judit igazságügyi miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Varga Judit a Facebook-oldalán csütörtökön közzétett bejegyzésben számolt be arról, hogy levelet küldött Vera Jourová értékekért, átláthatóságért és jogállamiságért felelős uniós biztosnak, az Európai Bizottság alelnökének.

A levél közzétett szövege szerint a tárcavezető azt írta: több mint harminc évvel ezelőtt, amikor Közép-Európában (olyan országokban, mint Magyarország vagy az egykori Csehszlovákia) megindult a rendszerváltás folyamata, "nemzeteink kinyilvánították, hogy a szuverenitás, a demokrácia, valamint a politikai és gazdasági értelemben vett önrendelkezés megvalósulását alapvető értéknek tartják".

Ezen elvek érvényesülésének egyik fő feltétele volt annak kizárása, hogy "bármilyen külső nyomás vagy befolyás jelentős hatással legyen a hazai választásokra. Csak így alakulhat a nemzeti politika a polgárok valódi akarata szerint, ami egyúttal a demokratikus berendezkedésnek is alapfeltétele" 

- fűzte hozzá Varga Judit.

A miniszter azt írta, "sajnálatos módon" a 2022-es magyarországi választásokhoz kötődően az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került, hogy az egyesült ellenzéki pártok választási kampánya jelentős mennyiségű külföldi - az Európai Unión kívülről származó - támogatást kapott az Action for Democracy nevű szervezettől, és e támogatások célja a választások befolyásolása volt. Hozzátette: az eddig feltárt adatok nyilvánosan elérhetők.

Varga Judit álláspontja szerint ennek az ügynek a jelentősége "számottevő" nemcsak a magyarok, hanem az európai polgárok számára is. Úgy fogalmazott: "

ellenőrzött információkkal kell rendelkezniük a demokratikus választási folyamataikra gyakorolt bármilyen külső befolyásról. A Katargate árnyékában az ügy különös figyelmet igényel az EU intézményei részéről.

Az igazságügyi tárca vezetője ezért a levélben 

a magyar kormány nevében kérte az Európai Bizottság tájékoztatását arról, hogy együttműködött-e a testület bármilyen programban az Action for Democracy nevű szervezettel. 

Kérte azt is, hogy az Európai Bizottság - a demokratikus választások tisztaságának, és ezáltal az unió közös értékeinek védelmével összhangban - országjelentéseiben "tekintse kockázati tényezőnek az Európai Unión kívülről származó, a tagállami választások befolyásolására irányuló támogatásokat" - írta Varga Judit.

A miniszter hozzátette: az Európai Bizottság az elmúlt években bizonyította, hogy kész rugalmasan értelmezni hatáskörét a demokrácia és a jogállamiság védelmével kapcsolatban. Ezt - jegyezte meg - a jogállamisági jelentések és az abban foglalt ajánlások gyakorlata is jól példázza.

Varga Judit azt írta: bízik abban, hogy a bizottság hasonlóképpen jár el, amikor a magyar kormány kéri fel együttműködésre ezen értékek védelmében. "Egyes ügyekben ugyan lehet köztünk véleménykülönbség, de azt hiszem, hogy mindketten egyetértünk Václav Havel (volt cseh köztársasági elnök) szavaival: +Csak egy dolog van, amit nem ismerek el: az, hogy értelmetlen lenne egy jó ügyért harcolni+" - zárta sorait a magyar igazságügyi miniszter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában