Egyenlőtlen esélyek

2023.03.08. 08:58

Biológiai férfiak is nevezhetnek a női súlyemelőversenyekre

Egy bírói döntés értelmében az Egyesült Államokban mostantól kötelező a transzneműeknek engedélyezni, hogy a biológiai nőkkel versenyezhessenek a súlyemelőversenyeken.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Nemrég egy JayCee Cooper nevű transznemű sportoló megnyert egy diszkriminációs pert az USA Powerlifting ellen. A szövetség ugyanis megtiltotta neki, hogy transzneműként elindulhasson a női versenyeken – írja a V4NA.

A szövetséget arra kötelezte a bíróság, hogy szüntessen meg minden tisztességtelen, a szexuális irányultsággal és a nemi identitással kapcsolatos gyakorlatot. A szervezetnek két héten belül felül kell vizsgálnia az ezekkel a kérdésekkel kapcsolatos politikáját, ami azt jelenti, hogy a férfinak született transz sportolók versenyezhetnek majd a női kategóriákban.

Korábban a szervezet megtiltotta a transznemű versenyzőknek, hogy elinduljanak az ellenkező nemű versenyeken, ezért Cooper 2019-ben panaszt nyújtott be, és azt állította, hogy a szervezet megsértette az emberi jogi törvényeket. Ezt követően 2021-ben pert indított.

Azonban nem csak a súlyemelők körében tapasztalhatók problémák a biológiai férfiak női sportokba való beszivárgásával kapcsolatban. Nemrég Vermont állam egyik középiskolás kosárcsapata nem volt hajlandó pályára lépni egy mérkőzésen, ugyanis a rivális csapatban volt egy transznemű játékos is.

Visszaléptünk a tornától, mert úgy véljük, hogy egy olyan ellenféllel játszani, akinek soraiban találunk egy biológiai férfit, veszélyezteti a játék tisztaságát és játékosaink biztonságát. Az, hogy biológiai férfiaknak engedélyezzük a női sportokban való részvételt, rossz precedenst teremt a női sportok jövőjére nézve

– mondta Vicky Fogg pedagógus egy közleményben.

A vermonti iskolaigazgatók szövetségének (VPA) politikája szerint a diákok nemi identitásuknak megfelelő módon vehetnek részt sporttevékenységekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában