Illegális bevándorlás

2023.07.02. 10:10

A migránsgettók létrehozása a magyar emberek akaratának és a magyar alkotmánynak is ellentmond

Amikor a migránsgettók, nagy migrációs központok létrehozására irányuló európai bizottsági terv felvetődik, azt nem pusztán Magyarország kormánya ellenzi rendkívül határozott politikai akarat mentén már nyolc éve, hanem nemzeti konzultáció, népszavazás és alkotmánymódosítás tette teljesen nyilvánvalóvá, hogy ellenkezik a magyar emberek szándékával és tételesen ellentmond a magyar alkotmányos berendezkedésnek - jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

MW

Az Európai Unióba igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Geo Barents hajó fedélzetén a Nápolytól délkeletre fekvő Salerno kikötőjébe

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Massimo Pica

Kovács Zoltánt arról kérdezték, hogy az Európai Bizottság nem megállítani akarja a migrációt, hanem menedzselni, s megjelent egy új kifejezés, a migránsgettó: 

városnyi méretű táborok lennének valahol a déli határon és az unió javaslata szerint Magyarországnak ezen táborokban kellene ellátnia a migránsokat, amíg a menedékkérelmüket el nem bírálják, s ha az elbírálás 12 hét alatt nem fejeződik be, az ott tartózkodókat tovább kellene engedni. 

A migráció kezelésének tervéről az államtitkár azt mondta, hogy Brüsszelben a 2015-ös migrációs csúcspont idején egyszer már felmerült javaslatokat vettek ismét elő.   

Akkor - emlékeztetett - belépési pontokat, úgynevezett hotspotokat akartak létrehozni a külső országokban, de a tervet a felháborodások miatt elvetették.   

KOVÁCS Zoltán
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár beszédet mond Budapesten 2023. március 9-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Kijelentette: 

Magyarország kormánya továbbra is határozottan kiáll korábbi álláspontja mellett, ellenzi a migránsok szétosztását; a nemzeti konzultáció, a népszavazás és az alkotmány is ennek megfelelően rendelkezett, illetve rendelkezik.

Arra a kérdésre, hogy a tervek megvalósulását meg tudja-e akadályozni Magyarország és Lengyelország, Kovács Zoltán azt mondta: csak egységes döntést lehet hozni a migrációval kapcsolatban, egyhangú döntésre, konszenzusra van szükség az országokat képviselő állam- és kormányfők részéről, máskülönben az egyes államok polgárai joggal érezhetnék úgy, hogy rájuk erőltetnek döntéseket, és megkerülik akaratukat.   

Azzal kapcsolatban. hogy az Európai Bizottság a tagállamoktól pluszbefizetéseket várna el, az államtitkár elmondta: nyilvánvalóvá vált, hogy az EU hétéves költségvetése két év alatt megkérdőjeleződött, és az a kérdés vetődik fel, hogy a csőd felé tart-e a közösség.   

Kijelentette: 

a tagállamok nem tudják, hová tűnt a befizetett pénz, nem léteznek tételes elszámolások, és nem lehet tudni, pontosan mire fordították azt a 70 milliárd eurót, amelyet az unió Ukrajnának fizetett ki különféle formákban az elmúlt másfél évben.  

Utalt arra, hogy miközben az EU pluszpénz befizetését várja el a tagállamaitól, több országnak - így Magyarországnak és Lengyelországnak - az évek óta járó támogatásokat sem fizette ki.   

Kovács Zoltán azt mondta, bár "senki sem magyarázta el, hogy hova tűnt el a pénz" az unióból, azt megjelölték, mire kellene még: Ukrajnának egy 50 milliárd forintos mentőcsomagot juttatnának, újabb milliárdok kellenek a migráció menedzselésére, rendezésére, segítésére, továbbá - szerinte az embereket felháborító módon - az EU a saját bürokráciájának fizetését is szeretné emelni.   

Kijelentette: várhatóan az októberi állam- és kormányfői EU-csúcson döntenek a felvetésekről, ezekhez pedig egyhangú szavazásra lesz szükség.   

Addig is hónapok és fel nem tett kérdések vannak hátra - közölte, rámutatva arra: a magyar miniszterelnök már most egyértelművé tette, hogy a kezdeményezés Magyarország számára elfogadhatatlan.

Tapasztalat, hogy a migránstáborok nem működnek

A leglátványosabb a probléma az olasz Lampedusa és a görög Leszbosz szigeteken, ahol folyamatos a válsághelyzet az érkező migránsok, a tömeg, a rossz körülmények és a bűnözés megugrása miatt

–mutat rá cikkében az Origo.

Az olasz belügyminisztérium április 11-én rendkívüli állapotot hirdetett és kijelentették, hogy növelni kell Lampedusa szigetének migránsfogadó kapacitását. Április végén már a 400 férőhely nem is volt elég, 850 hellyel akarták emelni a kapacitást, így hivatalosan már 1250 embert láthattak volna el. Ez a fejlesztés 5 millió euróba kerül az államnak, hogy valamennyire kezelni tudják az ott dolgozók az újabb rohamot, ami elérte a szigetet. Ezt azonban azóta sem tudták megoldani, Volt olyan nap, ahol a hivatalos 400 fő helyett egyszerre 2705 ember tolakodott a szigeten. Az év első négy hónapjában történelmi csúcson volt a migrációs nyomás. Áprilisig több mint 31 ezer migráns érkezett a szigetre, ami súlyos túlzsúfoltsághoz vezetet – írta akkor a majalat.org.

A hatalmas migrációs nyomás április óta sem változott. Csak az elmúlt 72 órában több mint 4500 migráns szállt partra Olaszországban, és jelenleg már 3250 ember tartózkodik a szigeten úgy, hogy a kért fejlesztések nem történtek még meg, így még mindig csak 400 embert tudnak egyszerre fogadni.

Az Origo cikke ITT olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában