Eötvös József Előadások

2023.10.09. 22:18

Gulyás Gergely: az európai politika nem létezhet kereszténység nélkül

A kereszténység volt Európa archimédeszi pontja, és az európai politika ma sem létezhet kereszténység nélkül - erről beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében az Eötvös József Előadások című sorozat legújabb rendezvényén, Budapesten, hétfőn este.

MW

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond az Eötvös József Előadások című sorozat rendezvényén a Várkert Bazárban 2023. október 9-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

A szabadelvű liberális jogállam működésének feltétele a keresztény erkölcsiség. Ezzel szemben áll a mai Európa, amely veszélybe került, félreismeri önmagát - figyelmeztetett a kormánypárti politikus. 

Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy büszke a mai előadóra, Lánczi András filozófusra, aki segíti megérteni a világ eseményeit. 

Kavecsánszki Ádám, a Polgári Magyarországért Alapítvány elnök-főigazgatója köszöntőjében kiemelte, 

mekkora problémává vált napjainkban a hitelesség, bizalom hiánya, amin csak az őszinteség segíthet. 

Lánczi András filozófus egyórás, Erkölcs és filozófia a politikai megváltás korában című előadásában többek között arról beszélt, hogy 

a mai nyugati világban egyre több a nárcisztikus egyén, amit gazdasági érdekek vezetnek.

 Terjed a bizalmatlanság, cinizmus, kiábrándultság, hitetlenség, közösség- és tradícióellenesség, a teljes kiüresedés, az emberi élet értelmetlenségének bevallása. 

A kiterjesztett, nárcisztikus énnel a közösségi lét vált problémássá. 

Az egyén és a közösség egyensúlyát helyre kell állítani 

- szögezte le a filozófus. 

A 2015-ben elindult Eötvös József Előadások szervezője a XXI. Század Intézet és a Polgári Magyarországért Alapítvány.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában