Kölcsönös politikai bizalom

2023.10.27. 16:12

Sikeres volt Orbán Viktor látogatása Kínában

Sikeres és eredményes volt Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti látogatása Kínában, egyebek között azt mutatta, hogy a két fél között magasabb szintre emelkedett a kölcsönös politikai bizalom – jelentette ki Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

MW

Orbán Viktor miniszterelnököt (b) fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök (j) Pekingben 2023. október 17-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A magyar kormányfő az Egy övezet, egy út kínai kezdeményezés csúcsszintű fórumán vett részt Pekingben, találkozott mások mellett Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Csiang miniszterelnökkel, továbbá kínai bankoknál és vállalatoknál is látogatást tett - utóbbiak közül a nagykövet kiemelte a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bankot, a Kínai Építési Bankot, technológiai vállalatokat és a BYD autógyártó céget.

ORBÁN Viktor; KÖ, Haj-csiao
Orbán Viktor miniszterelnök (k), mellette balra Kö Haj-csiao, a Bank of China elnöke a találkozójukon Pekingben 2023. október 16-án
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Gong Tao úgy fogalmazott, hogy 

a látogatás révén megerősödött a kétoldalú együttműködés mind az Egy övezet, egy út, mind pedig Magyarország keleti nyitási stratégiájának keretében, és egyértelmű volt a szándék ennek további fokozására.

Úgy vélekedett, hogy a két fél együttműködése új típusú nemzetközi kapcsolatokra mutat példát, stratégiai partnerség alakult ki Magyarország és Kína között.

Emlékeztetett arra, hogy a mostani látogatáson a magyar delegáció tíz területen is új együttműködési megállapodást írt alá a kínai kormányzattal.

Hangoztatta, hogy 

az együttműködés további fokozására adnak lehetőséget azok a rendezvények, amelyeket a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel közelgő 75. évfordulója alkalmából tartanak.

Az Egy övezet, egy út csúcsszintű konferenciáját - Hszi Csin-pinget idézve - a nagykövet szintén sikeresnek nevezte, kiemelve hogy azon 458 megállapodás született két- vagy többoldalú formában, illetve egészen konkrét beruházásokról. A konferencián 151 ország és 41 nemzetközi szervezet képviseltette magát, 20 állam- vagy kormányfő volt jelen, több mint 10 ezer regisztrált résztvevő volt, és a vállalkozói szférában közel 100 milliárd dollár értékben született megállapodás. 

A mostani tanácskozás témái a digitális gazdaság, az infrastrukturális összeköttetések és a környezetkímélő gazdaság köré összpontosultak. Minden résztvevő értésre adta, hogy kész elmélyíteni a jelenlegi együttműködést

– szögezte le a nagykövet.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az Övezet és út kezdeményezés csúcstalálkozóján Pekingben 2023. október 18-án
Fotó: Fischer Zoltán / Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kezdeményezéshez kapcsolódó konkrét projektek közül Gong Tao kiemelte a kínai részvétellel megvalósuló Budapest-Belgrád gyorsvasútvonalat, amelynél megállapodtak, hogy kiépítése 2025-re befejeződik.

Emlékeztetett arra, hogy 

Orbán Viktor a konferencián egyebek között arról beszélt: az összeköttetések és a kölcsönös tisztelet tudja elhozni a béke és a gazdasági fejlődés reményét.

Hozzátette: Hszi Csin-ping is úgy ítélte meg, hogy az Egy övezet, egy út révén a nemzetközi közösség "új fejlődési útra lépett, amelyen minden ország együtt halad a modernizáció felé".

Magyarország és Kína egyre szorosabbá váló kapcsolata lehetővé teszi a Kína és az Európai Unió, illetve Kína és a közép- és kelet-európai térség közti együttműködés előmozdítását is

– mutatott rá Gong Tao.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában