USA

2023.11.30. 06:25

Meghalt Henry Kissinger korábbi amerikai külügyminiszter

Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.

MW

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter hallgatja, ahogy bemutatják őt a diplomáciai karrierje tiszteletére rendezett ünnepségen 2016. május 9-én a washingtoni Pentagonban

Forrás: AFP

Fotó: Brendan Smialowski

A hidegháború alatti világdiplomácia kulcsfigurája, Kissinger "ma meghalt connecticuti otthonában" - közölte tanácsadó cége, a Kissinger Associates közleményében.   

Henry Kissinger, aki az 1970-es években kezdeményezte a Moszkvához és Pekinghez való közeledést, látta, hogy az amerikai történelem sötét oldalai - például az 1973-as chilei puccs támogatása, Kelet-Timor 1975-ös lerohanása és természetesen a vietnami háború - beárnyékolják a róla kialakult képet.   

A "reálpolitika", a hatalom által védett nemzeti érdekek hideg számítása tette őt világszerte sokat bírált személyiséggé. 

Henry Kissinger amerikai külügyminiszter 1976. augusztus 10-én egy franciaországi nyaralóhelyen
Fotó: AFP

Elhunytával "Amerika elvesztette az egyik legtekintélyesebb és leghallgatottabb hangját a külpolitikában" - fogalmazott George W. Bush volt amerikai elnök.   

Kissinger májusban ünnepelte századik születésnapját, és évtizedekkel azután is megőrizte a világ vezetőinek figyelmét, hogy visszavonult az aktív politizálástól. 

Idén júliusban Pekingbe látogatott, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt, aki "legendás diplomataként" üdvözölte őt. Kína különleges helyet foglal el Kissinger úr karrierjében. Kulcsszerepet játszott az Egyesült Államok és a Mao Ce-tung vezette Kína kapcsolatainak rendezésében, amikor titokban Pekingbe utazott Richard Nixon 1972-es történelmi látogatásának megszervezése érdekében. Ez vetett véget a Kínai Népköztársaság elszigeteltségének.   

HSZI Csin-ping; KISSINGER, Henry
Hszi Csin-ping kínai államfő (j) fogadja Henry Kissinger volt amerikai külügyminisztert a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2018. november 8-án
Fotó: Thomas Peter / Forrás: MTI/EPA

Emellett Kissinger irányította a vietnami háború befejezéséről szóló titkos tárgyalásokat. A vietnami háborúban a fegyverek elhallgattatásáért Kissinger és vietnami kollégája, Le Dúc Tho megosztva megkapta a Nobel-békedíjat 1973-ban. 

Le Dúc Tho azonban visszautasította a díjat, arra hivatkozva, hogy nem tartották tiszteletben a kialkudott fegyverszünetet, Kissinger pedig tüntetésektől tartva nem utazott el a norvég fővárosba a díj ünnepélyes átadására.      

Henry Kissingert az Egyesült Államokban az Izrael és az arab országok közötti közvetítői szerepéért is elismerik. 1973-ban, miután az arab országok váratlanul megtámadták Izraelt a jóm-kipúr zsidó ünnep idején, hatalmas légi szállítmányt szervezett az izraeli szövetségesnek szánt fegyverek szállítására.   

Richard Nixon (balra) amerikai elnök kezet fog Henry Kissinger külügyminiszterrel 1973 szeptemberében Washingtonban
Fotó: AFP

Az egykori amerikai külügyminiszter Heinz Alfred Kissinger néven 1923-ban Bajorországban született német zsidó családba, és a náci Németországból menekült el, majd 20 évesen honosított amerikai állampolgár lett. A katonai kémelhárításhoz és az amerikai hadsereghez csatlakozott, majd a Harvardon tanult, ahol később tanított is.

Vastag szemüvegéről felismerhetően a világ diplomáciájának arca lett, amikor a republikánus Richard Nixon 1969-ben a Fehér Házba hívta nemzetbiztonsági tanácsadónak, majd külügyminiszternek, és 1973-tól 1975-ig mindkét tisztséget betöltötte.     

Túlélte Nixon távozását - aki 1974-ben a Watergate-botrány miatt lemondott -, és utódja, Gerald Ford alatt 1977-ig maradt a diplomácia vezetője.

Novák Katalin: Henry Kissinger felhívása ma is időszerű

Az Egyesült Államok volt külügyminiszterétől sorra búcsúznak a világ vezető politikusai. Novák Katalin köztársasági elnök X-oldalán emlékezett meg a diplomatáról.

Henry Kissinger elhunyt. Egyike volt azoknak, akik a XX. század második felében a nemzetközi politikát, és így a történelmet is alakították. Nagyszerű élet, nagyszerű örökség. Felhívása, miszerint az ukrajnai háborút békemegállapodással kell lezárni, ma is időszerű – fogalmazott bejegyzésében Novák Katalin.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában