Növekvő antiszemitizmus

2023.12.01. 23:01

A svéd zsidók fele elköltözne a skandináv országból

A Hamász terrorszervezet október 7-i Izrael elleni támadása óta jelentősen megugrott az antiszemitizmus mértéke Svédországban. Emiatt a svéd zsidók majdnem fele elgondolkozott azon, hogy elhagyja az országot – derült ki egy friss felmérésből.

MW

Palesztinbarát támogatók gyülekeztek a stockholmi központi pályaudvaron, hogy demonstráljanak a gázai övezet elleni izraeli támadások ellen, mivel a négynapos fegyverszünet Izrael és a Hamász között kora reggel kezdődött a svédországi Stockholmban, 2023. november 24-én

Forrás: AFP

Fotó: Narciso Contreras

A Judiska Centralradet, a stockholmi, göteborgi, malmői és északnyugat-szkániai zsidó gyülekezetek egyesülete és az Infostat közös közvélemény-kutatásából kiderült, hogy a svédországi zsidó közösség több mint 70 százaléka úgy érzi, Svédország sokkal kevésbé biztonságos hely már számukra, mint korábban – hívta fel a figyelmet a felmérés eredményeire a Varlden Idag svéd keresztény hírlap.

A felmérésből kiderül, hogy mindössze a zsidó lakosok 15 százaléka nyilatkozta azt, hogy biztonságban érezné magát akkor is, ha zsidó szimbólumokat viselne nyilvánosan.

Azok közül, akik úgy érzik, hogy az elmúlt hónapban bizonytalanabbá vált a helyzet számukra, sokan mondták azt, hogy az uszítástól és a zaklatástól való félelem növekedett (86 százalék), de az erőszaktól (64 százalék), az üldöztetéstől (51 százalék), sőt a halálos erőszaktól (30 százalék) való félelem is – írja a V4NA.

Mi beszélünk héberül, de azt mondtuk az öt- és hatéves gyermekeinknek, hogy ne beszéljenek héberül nyilvános helyeken

– idézte a jelentés az egyik válaszadót.

Négyből hárman úgy vélik, hogy a zsidó identitással élők biztonsága Svédországban romlani fog az elkövetkező években, és a válaszadók mintegy fele úgy véli, hogy a biztonságuk jelentősen romlani fog. A többség aggódik amiatt is, hogy ki lesz téve az antiszemitizmusnak.

Most rejtegetem a zsidóságomat, de ha nyíltan beszélnék róla, meggyőződésem, hogy verbálisan és fizikailag is megtámadnának

– fogalmazott a felmérés egyik válaszadója, míg egy másikuk azt mondta, most először elkezdett elgondolkodni a kivándorláson.

A felmérés szerint a svédországi zsidók majdnem fele, 46 százaléka fontolóra vette, hogy elköltözik Svédországból, aminek fő oka a növekvő antiszemitizmus. 

Ugyanakkor az is kérdéses számukra, hogy hová menjenek, mivel a világ nagy részén nő a zsidókkal szembeni gyűlölet, és Izrael is háborúban áll a Hamász terrorszervezettel.

A válaszadók 57 százaléka úgy véli, hogy a svéd hatóságok nincsenek tisztában a svédországi antiszemitizmus természetével és mértékével.

Úgy tűnik, a média és a politikusok nem értik, hogy ez egy importált probléma. Az antiszemitizmus 95 százalékban a közel-keleti régiókból és a baloldalról származik, a média és a politikusok mégis a jobboldali szélsőségesekre összpontosítanak, akik 5 százalékot tesznek ki

– fogalmazták meg a felmérés egyik hozzászólásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában