Kétes módszerek

2023.12.16. 19:10

Olasz jobboldali képviselő: az EU zsarolja Magyarországot

Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja érthető, hiszen zsarolják, de az európai uniós források nem ajándékot képviselnek, azokhoz Magyarországnak joga van - jelentette ki szombaton Nicola Procaccini, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, és az előző nap véget ért brüsszeli csúcstalálkozót az olasz baloldalról is többen kommentálták.

MW

Nicola Procaccini

Forrás: EU / Hans Lucas / AFP

Nicola Procaccini hangsúlyozta: nem Orbán Viktor zsarolja az Európai Uniót, hanem a magyar miniszterelnököt zsarolják azzal, hogy országa megsérti a jogállamiságot, és ezért nem utalják át a Magyarországnak járó forrásokat.

A kohéziós alapról, az új koronavírus-járvány utáni pénzekről beszélünk: mind olyan finanszírozások, melyek nem ajándéknak számítanak Magyarország számára, hanem források, melyekhez Magyarországnak joga van

 - jelentette ki az olasz politikus, aki egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) európai pártcsalád alelnöke is. Az ECR-t tavalytól az Olasz Testvérek elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök vezeti.

Procaccini a RAI3 közszolgálati csatornának nyilatkozott a brüsszeli csúcsról. Hangsúlyozta, hogy Magyarországgal szemben az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás folyik, amelyet az Európai Unió akkor használ, amikor "egy kormányt akarnak célba venni".

Kifejtette: 

Orbán Viktor politikai állásfoglalását el lehet fogadni vagy el lehet utasítani, de "nem lehet elfogadni a vele szembeni előítéletet".

 A politikus úgy vélte: "amit a magyar kormányfőnek felrónak, azt nem róják fel (Pedro) Sánchez spanyol miniszterelnöknek, aki elveszítette a választásokat, majd a katalán szélsőjobbtól vásárolt szavazatokat egy olyan törvényért cserébe, amely eltörölte a terrorizmus, felforgatás, sikkasztás bűncselekményét. Azt hiszem, ennél jobban nem lehet megsérteni a jogállamiságot."

A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Elly Schlein pártja szombaton tartott rendezvényén az Európai Unió átalakítását szorgalmazta, az Európai Egyesült Államok megszületését, az európai szerződések újraírását, az egyhangú döntéshozatal beszüntetését. "Elképzelhetetlen a társadalmi előrelépés, ha akármelyik tagállam vétót emelhet, ahogyan Orbán tette, aki Giorgia Meloni legnagyobb szövetségese" - hangoztatta Elly Schlein.

Úgy vélte, jobb szövetségeseket kell választani a jelenlegi római jobboldali kormány szövetségesei helyett.

A baloldali találkozón felszólaló Romano Prodi volt olasz kormányfő - aki az Európai Bizottság elnöke is volt 1999 és 2004 között - kijelentette: "Orbán mindig Európa ellen van, de sosem lesz Európán kívül".

Prodi szerint Giorgia Meloni még nem döntötte el, hogy Brüsszel vagy Budapest oldalán foglaljon helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában