Sok hűhó semmiért

2024.01.13. 17:45

Csupán néhány százan voltak kíváncsiak a diákok tüntetésére

Az Egységes Diákfront a Belügyminisztérium elé szervezte eseményét - írta a Magyar Nemzet.

MW

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Gábor Márton

Az oktatás halott! – hangzott el az Egységes Diákfront szombat délutáni demonstrációján, amelyet a Belügyminisztérium épülete elé hirdettek meg az oktatás és a tanárok mellett. A megmozduláson mindössze néhány százan jelentek meg, akiket a házigazda a „Pintér-cirkuszból” köszöntött, és úgy fogalmazott: „a misztikum és a varázslat délutánját ünnepelhetjük együtt”. Azzal folytatta, hogy a szombati akció célja három fontosnak nevezett információ átadása. 

A kormány által bejelentett tanári béremelés a demonstrálók közös eredménye, amit a kormány nem vehet el tőlük 

– hangoztatta, és azzal folytatta, hogy a béremelés csak a követeléseik töredéke, a modern oktatáshoz modern tananyag kell, „a honvédelmi ismeretek nem válthatják fel a médiát”.

Pál Alexandra, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szónoka is az érdekvédők érdemének nevezte a béremelést, viszont fontosnak tartja, hogy ez ne legyen szemfényvesztés. A 32,2 százalékos emelés szerintük valójában csak 12 százalék, mert nagy volt az infláció, így ez tulajdonképpen bérkorrekció, és mint ilyen, nem elegendő. A tanári béreket a diplomás-minimálbérhez kellene kötni, és további emelésekre van szükség – hangoztatta a felszólaló.

A teljes cikket ITT olvashatja el. 

Rétvári Bence: végképp leleplezték magukat a pedagógustüntetések szervezői

Ma végképp leleplezték magukat a pedagógustüntetések szervezői, hogy valójában nem a béremelésért, hanem politikai okokból szerveznek demonstrációkat és sztrájkokat - közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel szombaton. 

A magyar politika történetében is ritka, hogy a tanárok és óvónők béremelésének pontos részleteinek bejelentése és az erről szóló jogszabályok megjelenése után is folytatják a béremelésért indított tüntetés sorozatot. Nekik nem a tanárok és óvónők fontosak, hanem a kormány elleni tiltakozás - közölte. 

Hozzátette: különösen ízléstelen, és az iskolákban tanítókat és tanulókat sértő, hogy pont egy oktatásról szóló akcióra hívják trágár - és nem mellesleg hazug - szavakkal a tüntetőket. A hiányzó tartalmat hangerővel próbálják pótolni. 

Az egyre fogyatkozó létszámú akciók szervezői és támogatói között találjuk a világ legbőkezűbb baloldali mikroadományozója, Soros György által támogatott NGO-kat, a szakszervezetek részéről pedig volt szocialista helyi pártelnököt és képviselőt, valamit Migration Aid aktivistát is. Sajnos a szakszervezetek nemcsak a tagságuk többségét veszítették el, de annyira betagozódtak a baloldali pártpolitikába, hogy már fontosabb nekik a politika, mint az érdekképviselet. Így sajnos mára érdekképviseleti szerv helyett inkább csak a dollárbaloldal pedagógus tagozatává váltak - fogalmazott a közleményben Rétvári Bence. 

Fontos elmondani, hogy a pedagógusok több mint 90 százaléka egyetlen sztrájkhoz vagy akcióhoz sem csatlakozott. A sztrájkokban általában a pedagógusok legfeljebb 5-7 százaléka vett részt. Fontos elmondani, hogy a pedagógusok több mint 99 százaléka az új pedagógus jogállást választotta, és csak kevesebb mint 1 százalékuk utasította azt el. Fontos elmondani, hogy a kormány már a tiltakozó akciók előtt, 2022 nyarán döntött arról, hogy a pedagógus átlagbér 2025-re fokozatosan el kell hogy érje a közel 800 ezer forintos összeget, és a pontos menetrendet nyilvánosságra is hozta - közölte. 

A baloldal nem segítette, hanem akadályozta a béremelést: Brüsszelben valótlanságokat terjesztettek Magyarországról, hogy ezzel késleltessék az EU-s források kifizetését, a tanárok és óvónők béremelését. A tanárok azt sem felejtik el a baloldalnak, hogy ők voltak az egyetlenek, akik csökkentették a pedagógusok bérét, és közben 15 ezer tanárt is az utcára tettek 2008/2009-ben - emlékeztetett az államtitkár. 

A kormány betartotta a tanároknak és óvónőknek tett vállalását. Az EU-s források megérkezése után azonnal döntött a béremelésről, így idén januártól 32,2 százalékkal, jövőre pedig 21 százalékkal nő a tanárok és óvónők bére. Az idei emeléssel a bérek érezhetően az átlagbér fölé emelkedtek. 2030-ig pedig minden évben olyan mértékben fogjuk emelni a tanárok és óvónők bérét, amilyen mértékben a diplomások bére emelkedik - közölte. 

A tanárok és óvónők anyagi és társadalmi megbecsültsége a kormány számára kiemelten fontos. Ezért növeljük nagyobb mértékben a bérüket, mint eddig bármikor Magyarországon. Köszönjük a tanárok és óvónők munkáját. Amíg ez a kormány van, addig tiszteletre és megbecsülésre számíthatnak - fogalmazott Rétvári Bence.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában