Miniszterelnöki interjú

2024.01.19. 07:24

Orbán Viktor: nincs az a pénz, amiért beengednénk a migránsokat az országba – HALLGASSA MEG!

A kormányfő az ország előtt álló diplomáciai és gazdasági feladatokról, a júniusi európai parlamenti választásokról és az EU helyzetéről is beszélt a Kossuth rádiónak adott interjújában.

MW

Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban 2023. november 10-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

„Sűrű évre számíthatunk Magyarországon diplomáciai szempontból – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában.  – Jövő héten érkezik a moldáv miniszterelnök, és készül a kormány a soros uniós elnökség betöltésére.”

A kormányfő kiemelte Robert Fico magyarországi látogatását, mert ez megerősíti a kétoldalú szlovák–magyar kapcsolatokat. 

A szlovák kormányfőt negyedszerre választották meg, és 33-szor volt már kétoldalú találkozó

– tette hozzá.

A régi harcosok visszatérése mindig lökést ad a kétoldalú kapcsolatoknak

– fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint az új román miniszterelnök is jó lehetőséget tartogat az együttműködésre.

Mára lényegében csak pozitív elemei maradtak a szlovák–magyar kapcsolatoknak

– jegyezte meg a kormányfő. 

Beszámolt arról is, hogy felállítottak egy munkacsoportot, miként lehet a határ mentén élő magyarok és szlovákok életét tovább javítani – adta hírül a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor felidézte, hogy hazánkban járt a vietnámi kormányfő is. Az elemzések a leggyorsabban fejlődő tíz ország közé teszik Vietnámot – emlékeztetett. 

Ebben nagy gazdasági potenciál van. Most azon dolgozunk, hogy a kereskedést kiegészítsük beruházásokkal. Megállapodtunk több magyar termék könnyebb feltételekkel való szállításáról

– ismertette a miniszterelnök. Jelezte, hogy egy nagyon szívélyes találkozón vannak túl. A béke mellett elkötelezett országok egyike éppen Vietnám, pontosan azt mondják, mint mi, magyarok – tette hozzá a kormányfő.

Nem jöhetnek a migránsok és az LMBTQ-aktivisták

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy EP-választások jönnek június elején az unióban, és számos olyan vezető van, aki túl akar élni. – Amikor nincs választás, akkor lehet mismásolni, ám amikor választás van, szóba kell állni az emberekkel. Az emberek viszont nem értik azt a brüsszeli tolvajnyelvet, amit ott használnak.

 „El kell kezdeni egyenesen, az emberek nyelvén beszélni”

– szögezte le a kormányfő. Ursula von der Leyen európai parlamenti felszólalását úgy értékelte, hogy a bizottsági elnök végre kimondta, mi a baja a brüsszeli testületnek a magyarokkal: nem engedjük be a migránsokat az országba és az LMBTQ-aktivistákat az oktatási intézményekbe.

Nincs az a pénz, amiért beengednénk a migránsokat az országba és beengednénk az LMBTQ-propagandistákat az iskolákba

– jelentette ki a miniszterelnök. Hangsúlyozta: 

ezek a kérdések fontosabbak, mint a pénz. Mint mondta, régóta tudott dolog volt, hogy amivel előhozakodtak az uniós pénzek kapcsán, mind sületlenség. A valódi problémák között a migrációt, a gendert és a háborút nevezte meg.

A miniszterelnök felidézte, hogy Nyugaton a nemzet jelenségét néhány százévesnek tartják, míg Magyarországon ez már ezer évre nyúlik vissza. A nemzeti konzultáció azt mutatja, hogy az összetartozás érzése most is megvan, ami óriási előny – mutatott rá Orbán Viktor. Szerinte az, hogy több mint másfél millió ember visszaküldte az íveket, nem egyszerűen pozitív visszhangot, hanem akciót váltott ki. 

Úgy látja, hogy megerősíti a magyarok képességeit, hogy közösen jutottunk túl az elmúlt évek nehézségein. A konzultáció szerinte azt bizonyítja, hogy továbbra is erős ország vagyunk.

Béremelések és 13. havi nyugdíj

Idén a gazdasági növekedést tekintve az élbolyban leszünk Európában. Én is látok erre esélyt. A tanulság az, hogy jó, ha van uniós pénz, de a magyar gazdaság méreteihez képest ez nem egy nagy összeg

– jelentette ki Orbán Viktor. Emlékeztetett: a pénz nemcsak jön az EU-ból, hanem be is kell fizetnünk a közös költségvetésbe, így ez az összeg nettóban jóval kevesebb, mint bruttóban. 

A kormánynak volt egy hatéves tanárbéremelési programja, ez az uniós pénz lehetővé teszi, hogy három év alatt elvégezzék, ezért fontos az uniós pénz – mutatott rá a kormányfő.

A legfontosabb, hogy a gyermekeinkben viszontlássuk ennek pozitív hatását, miközben az egész ország tiszteli a pedagógusait. Ma már egész vonzó pálya lehet tanítani

– mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor úgy látja, a béremeléstől nem kell félni. Az ápolóknál is hirdettek egy hároméves béremelési programot, amit idén le tudnak zárni. A miniszterelnök hozzátette: 

amire jobban kell figyelni, az a 13. havi nyugdíj. Minden évben komoly beszélgetést folytatnak erről a pénzügyminiszterrel, hogy van-e rá lehetőség. Az idei évben erre biztosan lesz lehetőség

– szögezte le a kormányfő. 

A miniszterelnök elmondta, hogy 

2024-ben meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a növekedés támogatása és az infláció féken tartása között.

Jelezte, hogy a gazdasági növekedés felelőse a gazdasági miniszter, és ezt neki meg kell oldania. Az infláció visszaemelkedésének a veszélyét minimálisnak tartja, így a közös cél, hogy nyugodtan és fokozatosan segítsék a gazdaság növekedését. Kiemelte, hogy a kormány részéről van egy külön csomag, ami megtámogatja a gazdasági növekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában