Húsvét

2024.04.01. 20:36

Ferenc pápa ismét békét sürgetett a világban

Ferenc pápa húsvéthétfői Szent Péter téri beszédében azért imádkozott, hogy Krisztus békéje eljusson a Földnek azon pontjaira is, ahol háborútól, éhínségtől, elnyomástól szenvednek az emberek.

MW

Ferenc pápa Regina Coeli (Mennyek Királynője) imádságot mond vatikáni dolgozószobájának a Szent Péter térre néző ablakából húsvéthétfõn, 2024. április 1-jén

Forrás: . MTI/EPA-ANSA

Fotó: Fabio Frustaci

 Az egyházfő a Mennyek királynője-imádság után beszélt. Egyúttal köszönetet mondott azokért a húsvéti üdvözletekért, amelyeket a világ minden részéből kapott magánszemélyektől, családoktól, közösségektől. 

Ferenc pápa ezzel lezárta az ünnepi szertartások sorát, amelyeket személyesen vezetett törékeny egészségi állapota ellenére. 

Egyedül nagypéntek este nem vett részt a keresztúton a Colosseumnál. 

Április 3-án jelenik meg a vele készített újabb interjúkötet, amelynek szerzője Javier-Martinez Brocal spanyol újságíró. Az El sucesor (Az utód) című könyvben Ferenc elődjével XVI. Benedekkel való kapcsolatáról vall. A spanyol és az olasz sajtóban is előzetesen közölt részletekben Ferenc pápa elmondta, hogy a Joseph Ratzinger bíborost 2005 tavaszán pápává megválasztó konklávén a bíborosok egy része rá, az argentin Jorge Mario Bergoglióra való szavazással akarták megakadályozni Ratzinger megválasztását. 

"A bíborosok esküt tesznek, hogy nem fedik fel, mi történt a konklávén, de a pápák megtehetik"-

 hangoztatta Ferenc. 

Húsvéthétfőn is érvényben voltak a kiemelt biztonsági intézkedések a Vatikánban és Rómában. Rendkívüli készültségre volt szükség Nápolyban is, ahol a helyiek és a látogatók valósággal ellepték az utcákat: megtelt Pompeji és a szicíliai Palermo tengerpartja is, ahol a hőmérséklet elérte a 30 Celsius-fokot. 

Hagyomány szerint az olaszok húsvéthétfőt kirándulással, városnézéssel töltik. 

Ezzel szemben a lombardiai Livigno síparadicsomban 24 óra alatt hatvan centiméternyi hó esett, amit erős viharok kísértek. A helyi polgármester felszólította a lakosokat és a turistákat, hogy ne hagyják el otthonukat vagy szállodájukat. A Dolomitokban található Marmolada szintén hóval borított csúcsait Afrikából érkező homokvihar színezte meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában