Orvos – SZON

2019.01.14. 11:58

2019 év végéig még kötelező kiadni a felírási igazolást az e-recept kapcsán

<strong>Tavaly november elsejétől egy közös elektronikus hálózatra kerül minden egészségügyi adat, az orvos-beteg találkozástól kezdve, a kórházi diagnózisokon át a gyógyszerfelírásig, egy korszerű felhőalapú, biztonságos online felület áll rendelkezésre. A hazai egészségügyi szolgáltatók és intézmények ide töltik fel a betegek ellátása kapcsán keletkező összes dokumentumot.</strong>

Tavaly november elsejétől egy közös elektronikus hálózatra kerül minden egészségügyi adat, az orvos-beteg találkozástól kezdve, a kórházi diagnózisokon át a gyógyszerfelírásig, egy korszerű felhőalapú, biztonságos online felület áll rendelkezésre. A hazai egészségügyi szolgáltatók és intézmények ide töltik fel a betegek ellátása kapcsán keletkező összes dokumentumot.

A patikák is rákapcsolódtak

Ilyen dokumentum az eRecept is, amely a korábbi papírrecept digitális változata. A szakma szerint bevezetésével a receptfelírás és -kiváltás, ezen keresztül a gyógyszerezés követhetőbbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá vált.

– A gyógyszerfelírás rendje továbbra is változatlan maradt, vagyis ahogyan korábban, most is az orvos írja fel a szükséges készítményeket. Betegség, rutinvizsgálat vagy rendszeres ellenőrzés esetén a páciens felkeresi orvosát, aki a felírt gyógyszereket az online oldalra is felvezeti, és hagyományos módon is "felírja a receptet" – mondta el a rendszer működéséről Nagy Zsombor gyógyszerész.

–  Az eRecept adatai bekerülnek az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltató Térbe, amelyről felírási igazolást ad át a páciensnek orvosa. Akik nem saját részre, hanem rokon vagy hozzátartozó gyógyszereit váltják ki, csakis a felírási igazolás mellett adhatjuk kii a készítményeket – hangsúlyozta a szakember.

Az év végéig kötelező

A gyógyszerkiváltás folyamata nem változik: a felírt készítményeket a papír alapú felírási igazolással válthatja ki az ellátott, vagy részére bárki más. – Ennek akkor van jelentősége, ha nem a beteg, hanem valamelyik hozzátartozója váltja ki a vényt, csakis ezzel az igazolással teheti meg, míg a saját részre kiváltott készítményeknél nincs szüksége a papíralapú igazolásra, mert az eSzemélyivel, vagy a személyazonosító okmány és a TAJ kártya együttes bemutatásával a rendszeren keresztül e leintézhető – tetet hozzá Nagy Zsombor.

Amíg az eRecepthez kapcsolt meghatalmazási rendszer kialakítása nem fejeződik be, a felírási igazolás biztosítja a nem saját részre történő biztonságos gyógyszerkiváltást.

- PR cikk -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!